Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A hétfői devizaperek mindegyikénél szeptemberben hirdetnek ítéletet

Augusztus 22-én kezdődött az első, bankok által az állam ellen indított devizaper. Azóta néhány keresetet elutasítottak, a többi ügyében pedig elhalasztották a határozathirdetést.
A bankok közül a Sberbank Magyarország Zrt. és a Porsche Bank Zrt. magyar állam ellen kezdeményezett perében tartottak tárgyalást. Rajtuk kívül a Savaria Takarékszövetkezet és az Örkényi Takarékszövetkezet keresete, valamint hét egyéb pénzügyi szolgáltató - az Aegon Magyarország Hitel Zrt., a Lombard Ingatlan Zrt., a Retail Prod Zrt. és a PSA Finance Hungary Zrt., az Unicredit Leasing Hungary, az Unicredit Leasing ImmoTruck Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az Erste Lakáslízing Zrt. - ügye is a Fővárosi Törvényszék elé került.

A hitelintézetek többsége a bírósági eljárás felfüggesztését és azt is kérte, hogy a törvényszék forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió bíróságához, ezt azonban a bíróság elutasította.

A per alapjául szolgáló, közelmúltban elfogadott devizahiteles törvény felállít egy vélelmet, mely szerint a fogyasztói hitelszerződések egyoldalú módosítása tisztességtelen és érvénytelen. Ezt a vélelmet a bankok a bíróság előtt megdönthetik, ha bizonyítják, hogy szerződéseik megfelelnek a Kúria jogegységi döntésében az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességével kapcsolatban támasztott feltételeknek.

A perekben tehát arról kell döntenie a bíróságnak, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény számára egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő általános szerződési feltételek.

A keresetek benyújtásának végső határideje augusztus 25. volt. Az első, az állam ellen augusztus 22-én kezdődött devizahiteles perben a bíróság formai okra hivatkozva elutasította a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét. Azóta több tucatnyi hasonló per indult a törvényszéken, néhány ügyben elutasították a pénzintézetek keresetét, többségében pedig szeptemberre halasztották a határozathozatalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is folytatódik az iskolagyümölcs-program

A program kizárólag magyar termelőktől származó, friss gyümölcsöt biztosít az általános iskolák 1-6.… Tovább olvasom