Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A hetedik verzió Péter haláláról

Pénteken temetik Varga-Balázs Pétert, akinek holttestét a család még nem láthatta. Dr. Bárándy György információja szerint az amerikaiak sem merészkednek be arra a helyre, ahol a győri egyetemista meghalt, mert az veszélyes iraki bázis.
Varga-Balázs Péter
Nem a boncolási jegyzőkönyvet, hanem a halotti anyakönyvi kivonatot kapta meg magyar nyelven az Irakban elhunyt Varga-Balázs Péter családja. Ügyvédjük, dr. Bárándy György a Kisalföld kérdésére elmondta, az eredetileg arab nyelven írt okmányt a bagdadi magyar konzul hitelesítette, s abban az áll, a fiatal férfi halálát repeszek által okozott törések, roncsolódás és vérzés okozta.

Arra nem is volt amerikai bázis?

Az ügyvéd különös dolgot is mondott: barátja, a volt jordániai nagykövet jól ismeri Iraknak azt a részét, ahol az egyetemista meghalt.

Hétfőn délután vele beszélt, s őt idézve: az iraki ellenállás legádázabb harcosai tömörülnek ezen a vidéken, éppen ezért ott soha nem volt amerikai bázis. A volt diplomata azt sem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok hadserege bármilyen ellenőrző pontra odavinné katonáit. Kérdésünkre, mindez jelentheti-e azt, hogy nem is az amerikaiak támadták meg a fiatalember által vezetett autót, az ügyvéd nem tudott sem igent, sem nemet mondani. „Védenceimnek azt szoktam tanácsolni, ne vonják vissza a vallomásukat, mert ha van egy második verzió, akkor én sem tudom, mi az igazság. Ehhez képest most már a hetedik verziónál tartunk" – mondta Bárándy.

A család nem láthatta a fiú holttestét

Varga-Balázs Pétert a győri köztemetőben temetik el. Hazaérkezésekor édesapja azért várt órákon át a sírkert bejáratánál, hogy még egyszer láthassa halott fiát. A koporsót azonban lezárva hozták az amerikai bázisról, így azt felnyitni nem lehetett, s azóta sem láthatta a család a fiú holttestét.

Tizenöt évente egy eset

Megkérdeztük dr. Pék József győri tiszti főorvost, milyen hatósági engedélyek szükségesek ehhez. Az ÁNTSZ vezetője azt mondta, a család részéről tegnap késő délutánig nem érkezett erre vonatkozó kérés, de egyébként ilyen eset tíz-tizenöt évente egyszer akad. Ha kell, a jogszabályi előírások szerint járnak el, de az előbb említett okból, nem tudják fejből, miként kell eljárni ilyen esetben.
Varga-Balázs Pétert a győri Szentlélek-templomban ravatalozzák fel és pénteken délben a nádorvárosi köztemetőben helyezik örök nyugalomra.

Kapcsolódó cikkek >>

Mégsem golyó okozta Péter halálát (2003-11-28) >>
Amerikaiak lőtték le a győri fiút (2003-11-21) >>
Az apa magát okolja (2003-11-28) >>
Hazahozzák Péter holttestét (2003-11-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a fogászat

Győr. Belső felújítások miatt szünetel a fogászati ügyelet a győri

Liezen-Mayer 57.… Tovább olvasom