Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A hét végén átadták a Radnóti-díjakat

Több mint három évtizede rendeznek Radnóti Miklós országos amatőr vers- és prózamondó versenyt Győrött; először 1971-ben bonyolították le Z. Szabó László kezdeményezésére. A pénteken és szombaton megtartott eseményre többen az országhatárokon túlról érkeztek.
A zsűri ifjúsági korosztályban Árvai Péternek, Nagyhegyesi Zoltánnak és Czupi Dánielnek ítélt oda Radnóti-diplomát. A felnőttek között Bors Anikó, Salamon Judit és Kiss Bálint kapott Radnóti-díjat. Különdíjas Németh Edina, Ács Tamás és Szűcsné Baráth Zsófia lett.
Radnóti-díjat vehetett át az irodalom és a versek népszerűsítéséért Dinnyés József daltulajdonos és Szabó József, a győri Hazánk Kiadó igazgatója, a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság elnöke is. Lapunk mindkettőjüket megkérdezte érzéseikről.
Dinnyés József: „Ez a második díj, amit megkaptam. Amikor a zsűri tagjai elkezdtek verset mondani, már énekes voltam; azokat a költőket, akikkel sikereket értek el, lehet, hogy tőlem ismerték meg. Valószínű, ez járhatott a fejükben, amikor nekem ítélték a díjat. Vannak dalaim, amelyeket személyemtől függetlenül énekelnek az emberek, s nem is tudják, hogy az enyémek. Ez az én Kossuth-díjam, amivel ugyan nem ér fel a Radnóti-díj, de annál, hogy ez a versszerető közösség maga közé hívott és elismert, nincs felemelőbb ebben a hónapban. A jövő hónapban advent, a várakozás ideje jön, majd megszületik a Megváltó – bízzunk benne, hogy utána minden sokkal jobb és szebb lesz.”
Szabó József: „Rendkívül boldog vagyok, hogy odaítélték ezt a díjat, nagy meglepetés volt. Sokat jelent nekem, erőt ad a folytatáshoz. Úgy kaptam meg, hogy nem versmondó nemzedékeket neveltem, hanem a feltételeket biztosítottam hozzá. Több mint harminc éve csinálom ezt, de már nem gondoltam, hogy elismerést kapok érte.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásra talált a tudomány és a gazdaság

A magyar tudomány az alapja a gazdaság fellendülésének. Ez a XXI. század kihívása –… Tovább olvasom