Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A háziállat is lehet cukorbeteg

A cukorbetegség nemcsak az emberek körében gyakran előforduló betegség, hanem az állatvilágban is jelen van.

A betegség diagnosztizálásához a kutyák esetében is vérvételre van szükség, a vércukorszint műszeres mérésére. Az embernél a vércukorszint mérése a mindenki által ismert módon történik, megszúrják az ujjbegyet egy tűvel és az így kiserkenő egy csepp vért vizsgálják meg a rendelkezésre álló berendezéssel. Kutyák esetében ez a módszer így nem célravezető.

Vérvétel, de hogyan?

A kutyák ujjbegye nagyon kemény, elszarusodott, másrészt a kutyusok lábán lévő bőr nagyon érzékeny, tele van idegvégződésekkel és a bőrfeszesség miatt számottevő vér nem is nyerhető erről a területről. A kutyáknál ezt úgy szoktuk végezni, hogy elszorítjuk a felkart, ezáltal az alkar vénája megduzzad, jól láthatóvá és könnyen tapinthatóvá válik, így könnyebben meg tudjuk szúrni, hogy egy csepp vért nyerjünk belőle.

Az állatorvoslásban alapvetően két technika létezik a vércukorszintmérésre. Az egyik az úgynevezett rácseppentős, amely az előbb említett módon történik. A másik vérvételi módszer alapja egy olyan berendezés, melyhez nem kell vénát keresni az eben, mert az állat pofájának nyálkahártyáján található kapillárisok segítségével nyerünk minimális vizsgálható vérmennyiséget. A nyálkahártyát megkarcoljuk, majd az előbb említett berendezésen található lapocskát odatartva az valósággal beszippantja a kiserkenő vércseppet és azonnali eredményt produkál. Ez az eljárás fájdalommentes, a tulajdonosok által otthon is könnyen elvégezhető és napi többszöri vérvétel elvégzésére alkalmas.

Az élete múlhat rajta

Nem szabad sajnálni az állatot megszúrni, vagy megkarcolni a száj nyálkahártyáját, mivel az állat élete múlik rajta. A cukorbeteg ember is kénytelen magát naponta injekciózni, ha élni akar. Mindegyik mérési technika kis gyakorlattal elsajátítható és a gazdi által is könnyedén elvégezhető. Az a gazdi, aki igazán szereti kedvencét, bizonyosan hajlandó megtanulni ezt a kis műveletet, hogy ezzel megmentse háziállatát a biztos haláltól.

Annak, akinek nem áll rendelkezésére az említett berendezések valamelyike, vagy nem akarja azokat megvásárolni, természetesen az állatorvos is segítséget nyújt, és néhány nap alatt rendszeres méréssel sikeresen beállítható a beadandó inzulinmennyiség, ezáltal az állat optimális vércukorszintje.

Szigorú életmód

Ha a vércukorszintet sikerült beállítani, akkor már nem szükséges mindennap mérni, inkább a szükséges inzulinmennyiség rendszeres adagolásán van a hangsúly. Nagyon fontos, hogy az állat mindennap ugyanakkor egyen és ugyanabban az időpontban kapja meg az

Nagyon fontos, hogy az állat mindennap ugyanakkor egyen és ugyanabban az időpontban kapja meg az inzulinadagját.
inzulinadagját. Ez a betegség tehát a gazdi részéről nagyon rendszeres, elég szigorú életmódot követel. Nem lehet kihagyni egy adag beadását sem, mivel az végzetes lehet az állatra nézve. Gyakran előforduló probléma, hogy az állat megkapja ugyan az inzulinadagját, de valamilyen oknál fogva nem eszik a megszokott időpontban. Ilyenkor hipoglikémiáról, vagyis az állat vércukorszintjének lecsökkenéséről beszélünk, amelynek tünetei az inzulinbeadás utáni rosszullét, lábremegés, valamint az állat gyakran nem tud felállni, dülöngél. Ez esetben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, hiszen a tartósan alacsony vércukorszint is végzetes lehet.

Az alacsony vércukorszintet tudjuk korrigálni házilag is, gyógyszer nélkül, mégpedig úgy, hogy az állat testtömegének megfelelő mennyiségű szőlőcukrot juttatunk a szervezetébe. Például egy 20 kg-os kutya esetében 20 gramm szőlőcukrot kell feloldanunk egy kis vízben és ezt megitatni az állattal. Ez normalizálja a vércukorszintet.

Gyakori az elhízás

A betegség kordában tartásához nagyon fontos két tényező az életmód és a táplálkozás.

Állataink esetében is a cukorbetegség gyakorta lép fel az elhízás következtében. Először tehát meg kell állapítani, hogy elhízott ebről van-e szó vagy normál testsúlyú az állat. Amennyiben elhízott, természetesen fogyókúrára kell fogni, illetve szuka kutyusok esetében segíthet az ivartalanítás is.

A cukorbeteg kutyáknál speciális táp etetését javasoljuk. Ez a táp nem tartalmaz gyógyszereket, a titka abban rejlik, hogy speciális cukrokat, úgynevezett fruktoligoszacharidokat tartalmaz, amelyek felszívódása elnyújtottabb. Ez azt jelenti, hogy a kutya számára megfelelő szénhidrátmennyiséget ugyanúgy bevisszük a szervezetébe, mint hagyományos eledellel, de az adott mennyiség sokkal hosszabb idő alatt szívódik fel. Másrészt több idő alatt dolgozza fel azt a szervezet, így ehhez kevesebb inzulinra van szüksége, mivel folyamatosan optimális a vércukorszintje, vagyis ezáltal meghosszabbíthatjuk kedvencünk életét.

Előzze meg!


Minden kutyatartónak azt javasolom, hogy a cukorbetegség kialakulásának elkerülése érdekében igyekezzünk elsősorban mértékletesen etetni kutyánkat. Lehetőleg ne hizlaljuk el, valamint figyeljünk oda a tünetekre és vegyük azokat kellően komolyan. Ha már több napja azt tapasztaljuk, hogy kutyánk feltűnően sok vizet iszik, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, hogy a cukorbetegséget mint okot minél előbb kizárhassuk.

Dr. Parcsami András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom