Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

A házasságszédelgő álorvos esete(i)

Szélhámosok mindig voltak - ezt a tényt bizonyítja Gubi Sándor, alias Tiringer doktor egykori esete.

Kezdjük a történetet Könyves Kálmánnál, aki szerint boszorkányok pedig nincsenek. Évszázadokkal ezelőtti kinyilatkoztatásában a bölcs király viszont egy szót sem ejt arról, hogy mi a helyzet a szélhámosokkal. Mi akkor most kimondjuk: szélhámosok pedig voltak és bizony vannak is. Ezt a tényt bizonyítja Gubi Sándor, alias Tiringer doktor egykori esete.

Egy „nagyszabású adósikkasztási ügyet" tárgyalt négy napig a győri törvényszék 1934 novemberében. Ahogy a Győri Hírlap korabeli tudósításából kiderül: az események középpontjában a tatai főjegyző és az adóügyi jegyző állt, akik közül az előbbi az ügy kipattanása után „tragikus hirtelenséggel elhunyt, így ő már nem kerülhetett a földi igazságszolgáltatás bírái elé". Szóval kisebb beosztású társa vitte el az „itteni" balhét, miszerint neki „több mint 260 rendbeli okirat-hamisítás, csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés" miatt kellett bűnhődnie.
Alig vehetett megkönnyebbült lélegzetet a közvélemény, hogy ismét rács mögé kerül egy csaló, újabb szövevényes, sőt, országhatárokon is átnyúló szélhámossági ügy „borzolta" (szerintünk azért nem annyira!) Győrött a kedélyeket.

Lebukott a „doktor"

Hetven évvel ezelőtt, 1934-ben Szent Miklós napján bravúros razziát tartottak a győri rendőrök. Az eredmény – sok más mellett – egy régóta körözött nemzetközi szélhámos, nevezett Tiringer doktor, akit másutt Göbler, illetve Nemeskéry, sőt, Pollák Sándorként (is) ismertek, de valójában ő nem más, mint... No, de ezt még hagyjuk! A lecsapást hosszas megfigyelés előzte meg, hiszen a (sokféleképpen) nevezett 29 éves fiatalember akkor már jó ideje a folyók városában tartóz- és szélhámoskodott. „Munkájához" a hátteret, az „édes otthont", pontosabban fogalmazva, a pénzt és a lakást egy rendőri felügyelet alatt álló helybeli nő adta. Talán ez lett a veszte! A detektívek már régóta a „doktor úr"-on tartották a szemüket. Tudták azt is, hogy valamilyen ügyben egy ideig a győri közkórházba is bejáratos volt. Hogy miért és miként jutott be oda, az a rajtaütés után, a kihallgatásokon derült csak ki.
„Tiringer doktor" egy előkelő győri kollégája nevében hívta fel a gyógyintézetet. A telefonüzenet így szólt: „Egy fiatal orvos rokonom látogat majd ki a kórházba, aki megszállt területről (még Trianont is kihasználta) való, miután tanulmányait akarja folytatni, szíveskedjenek foglalkozni vele." Így is történt: készséggel fogadták és álltak rendelkezésére, de már az első napokban gyanút keltett azzal, hogy semmihez sem ért. Ha finoman akarnánk fogalmazni, akkor igazából egyetlen szakterületen, vagyis egyáltalán a medicinában nem volt járatos. Ezért aztán figyelni kezdték a furcsa „kollégát", aki úgy látszik, ezt észrevette, mert elegánsan elmaradt a kórházból.

A detektívek ilyen előzmények után állították elő a gyanús fiatalembert, akinél seregnyi hamis okmányt találtak Tiringer Béla dr. névre kiállítva, de a „hivatalos" papírok között volt egy Göbler Sándor dr. névre szóló igazolvány is. Mentségként erről azt állította, hogy egy orvos barátja hagyta nála. Az iratok szerint egyébként Tiringer Miskolcon született és a pécsi egyetemen végezte tanulmányait.

Még az  érettségi is hiányzott

A kihallgatáson a rendőrök éppen ezért a két városra vonatkozó kérdéseket tettek fel a fiatalembernek, aki azonban azt sem tudta megmondani, hogy miként nevezik „szülővárosa", Miskolc főutcáját, mint ahogy azt sem, hogy hívják az ősi alma mater dékánját Pécsett. Többórás faggatás után aztán megtört a jég és „Tiringer doktor" vallani kezdett.
Bevallotta, hogy Gubi Sándornak hívják és az akkor már Romániához csatolt erdélyi Verebélyen született. Állás nélküli magántisztviselő, akinek nemhogy orvosi diplomája, de még érettségije sincs. Elmondta azt is, hogy katonaszökevényként került Magyarországra. Itt különféle csalásokat követett el, amiért három hónapi fogházat kapott és kiutasították az ország területéről. Még a toloncházban ismerkedett meg azzal a rendőri felügyelet alatt álló győri nővel, akinek a lakásán a rendőrök később elkapták.
A további kihallgatásokon kiderült az is, hogy doktorunk Nemeskéry Sándor és Pollák Sándor néven is „praktizált", és nemcsak a magyar határon innen, hanem túl is, hiszen „áldásos tevékenysége" alatt bejárta Csehszlovákiát, Ausztriát, de mediterrán vidéken, Görögországban is kalandozott.

Szélhámosság magas fokon

A bűnlajstromán házasságszédelgés is szerepelt, amiért korábban újabb négy hónapig élvezte az egyik magyar börtön vendégszeretetét. Alig szabadult ki, már ismét „munkába" kezdett: több fiatal orvost csapott be, hogy részükre egy bizonyos összegért állást szerez. A pénzeket fölvette, az állás természetesen elmaradt. Följelentették, elfogták, hat hónapi börtönt kapott és immár másodszor kitiltották az országból. A mi Sándor doktorunk újból és természetesen más név alatt visszaszökött, hogy továbbra is magyar területen folytassa rendíthetetlen működését.

Győri turné „hepiend" nélkül

Ahogy a Győri Hírlap korabeli tudósításából kiderül: Gubi Sándor – használjuk végre a becsületes(?) nevét! – újdonsült barátnője oltalmában „igyekezett bekapcsolódni a város társadalmi életébe". A már említett rövid közkórházi „fellépése" után „felkeresett egy királyutcai illatszerészt, akinek mint a győri közkórház női osztályának alorvosa mutatkozott be. Itt hatszáz pengő értékű, különböző típusú orvosi fecskendőket rendelt." Az illatszerész kért is Budapestről árajánlatot, de az árut szerencséjére már nem tudta meghozatni, mert megrendelőjét időközben letartóztatta a rendőrség. A nyomozás során egyébként kiderült az is, hogy Gubi jóvoltából Győrött történt egy megmagyarázhatatlan, „csodás" gyógyulás is: a „doktor" kezelt egy idősebb ócskaruha-kereskedőt (Lám, már akkor is volt bálabutik! – a szerk.), aki elmondása szerint a „kezelések" előtt még járni sem tudott. De nem ez volt jellemző győri turnéjára, amivel kapcsolatban színesebb terveket is szövögetett. Így például a vakmerő szélhámos az egyik Baross úti szabóüzletben elsőrangú szövetből akart csináltatni magának öltönyt, de mivel a kívánt anyagot nem kapta, kijelentette, ha majd lesz neki megfelelő „matéria", talán pár nap múlva ismét benéz az üzletbe. A „doktor úr", hogy társadalmi kapcsolatait kiépítse, a győri zeneegyletbe is be akart iratkozni, és ismerőseit azzal „etette", hogy kiválóan csellózik. Talán ő így nevezte a szélhámoskodást!
Gubi Sándor újabb házasságszédelgésbe is kezdett Győrben. Az egyik illatszerüzletben havi 210 pengő fizetését, 28 ezer pengő megtakarítását hangoztatva megismerkedett egy győri úrilánnyal. Ahogy mondta: „szívesen elvenném feleségül ezt a hölgyet", de ebből a tervéből már nem lett semmi, mert a rendőrség közbelépett, így „Tiringer doktor" győri kalandozása „hepiend" nélkül maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom