Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A hazai pálya előnyei - betegen

Sikerek után stressz és megrázkódtatások érték a győri evezőst, Pák Bélát. Az ám, a legendás győri evezősnégyes! Pák, Pák, Preicer...

Még abból az időből, amikor országos híre volt a győri evezőssportnak. A Pák fivérek közül Béla tizennégy évig lapátolta a vizet, majd edzője, később vezetőedzője lett az ETO-s fiúknak. Családjának meggyőződése, hogy ha nem is a sport, viszont ami sajnálatosan hozzácsapódott, az alaposan hozzájárult Pák Béla betegségéhez.

Sikerek után stressz és megrázkódtatások

„Nem tagadom, olyan megrázkódtatás ért, amit képtelen voltam feldolgozni. Negyvenhat év után, mert ennyi munkám volt az evezésben sportolóként, edzőként, olyan módon dobtak ki, amikor az ETO-korszak után jött a vízügyes, aminek megemésztéséhez gyenge voltam. Annak ellenére, hogy a legkeményebb munkához is mindig volt erőm" – vallja Pák Béla, akit most nem elsősorban sportpályafutása, sokkal inkább betegsége és gyógyulása okán kerestünk meg.

Pák Béla (66) győr-belvárosi gyerekként nevelkedett, a Dunán élt szinte. A családja a Dunakapu téren lakott. Persze, hogy nem véletlenül kezdett evezni. Gyula fivérével, Preicer Istvánnal, Fábián Györggyel és a kormánynál Kovács Istvánnal nagyszerű eredményeket értek el. Állítják róluk, hogy ha nem Győrben sportolnak, bizonyosan kijutnak az olimpiára. Az aktív sportpályafutását Pák Béla hosszú edzői munkájával koronázta meg. Nem mellékesen a vagongyár volt a munkahelye, azon belül a motorgyár, negyvenegy évig volt a műszaki vezetője.

Erős fájdalmat érzett a mellkasában

Ami a betegségét illeti: egy esztendeje történt, hogy a mindig sportosan élő férfi nagyon erős fájdalmat érzett a mellkasában. Hol érezte volna ezt a szorítást, mint éppen amikor a vagongyár nyugdíjasklubjában régi kollégái, barátai társaságában tartózkodott. Orosz László felesége hívta ki a mentőt, s vitte Pák Bélát a kórházba. Dr. Dézsi Csaba András főorvos keze alá került, s ő küldte tovább Budapestre, de ment a betege után és a fővárosban személyesen katéterezte meg a szívét. Dézsi doktor ültette be az egyik szívkoszorúérbe azt a bizonyos tágító dróthálót, ami a panaszait hamarosan megszüntette. Már akkor úgy köszöntek el egymástól, hogy folyamatosan nyomon követik a beteg állapotát, mert egy másik koszorúér-betegsége még további szívkatéteres beavatkozást igényelhet.

Pacemaker-beültetés és ismét szívkatéterezés

Az idén történt februárban, hogy kétszer is ismét a már korábban átélt, szorító mellkasi fájdalmakat érezte. Bement a megyei kórház kardiológiai osztályára, ahol elvégezték a vizsgálatokat, de nem találtak semmi rendkívülit. Pák Béla már az ajtóban volt, amikor összetalálkozott Dézsi főorvossal, aki hogyléte felől érdeklődött. Mondta neki, hogy a vizsgálat szerint minden rendben van, de megemlítette a két rosszullétet is. A főorvos újra csak felfektette a vizsgálóasztalra, s két nap múlva szívritmus-szabályozó készüléket (pacemakert) ültettek a beteg mellkasába, s azzal búcsúztak tőle, hogy néhány hét múlva jelentkezzen ismét vizsgálatra.

Öt hét múlva valóban bement Pák Béla a kórházba, s a terheléses vizsgálat megállapította, hogy a másik szívkoszorúér-betegsége is megérett a tágításra. Másnap szintén Dézsi doktor végezte el a betegen az újabb, sikeres szívkatéterezést, de ezt már nem Budapesten, hanem itthon, a győri hemodinamikai laboratóriumban.

Megnyugtató volt, hogy itthon kezelték

– Van összehasonlításom a két beavatkozás alapján, hiszen az egyiket a fővárosban végezték, a másikat Győrben. Mind a kettőt ugyanaz a személy, s mondhatom, Győrben is kitűnő, összeszokott asszisztenciával. A különbség csak a helyszínben volt, és sportos hasonlattal élve: mindenben élvezhettem a hazai pálya előnyeit. Nagyon megnyugtató volt, hogy Győrben végezték el a műtétet. Itthoni környezetben, a családom közelében. Nagyszerűnek tartom azt a mozgalmat, ami Dézsi főorvos kezdeményezésére a győri szívcentrum létrehozásáért kibontakozott. Szívből szorítok érte, hogy sikerüljön azt a szakmai színvonalat megvalósítani, amit a szakember célként kitűzött maga és az intézmény elé. Családunk, amennyire módunkban áll, igyekszik nem csak eszmeileg támogatni az ügyet, hiszen családom köréből, a Piktor Áruház a szívcentrumnak díjmentesen felajánlotta a munkához szükséges teljes festékmennyiséget.

Négy nap után már munkába állt

Pák Béla jelenleg a győri Klastrom Szálló gondnokaként dolgozik. A szívkatéterezése után négy nappal már ismét ott volt szolgálati helyén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom