Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A hazai drog- és alkoholtérkép ma milliókat érint

Pszichiátria - A szenvedély ördögi kör, a leszokás pedig az egészségügy nehéz helyzetét ismerve egyre nehezebb. A prevenciótól, azaz a megelőzéstől a rehabilitációig címmel egész napos konferenciát szervezett a témáról a napokban a megyei Anima Mentálhigiénés Egyesület, valamint a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház addiktológiai gondozója.
A szakemberek egyöntetűen vallják, szükség van a családok, a munkahelyi és baráti közösségek, egyáltalán a társadalom megszólítására, hiszen a szenvedélyek – legyen az alkohol, drog vagy éppen játékgépezés – tárháza egyre nő, s ez nemcsak a lecsúszók, de igen gyakran az úgynevezett sikeremberek, illetve a menedzserek betegsége is. Az ápolási ágyak drasztikus csökkentése, az egészségügyet érintő megszorítás leginkább az addiktológiát, a pszichiátriát érinti, pedig a lelki gondozásra az intézményi és bejárós keretek között is nagy szükség van. Az Anima Mentálhigiénés Egyesület ezt ismerte fel és a problémát szeretné egységesen kezelni, s a társszervezetek segítsége mellett számít a belgyógyászok, a háziorvosok és az érintett család jó szándékú jelzésére.

Egyedül nem megy

– A stressz, a depresszió, a lélek válsága éppúgy meghúzódhat egy beteges ivászat vagy droghasználat hátterében, mint egy válás vagy a munkahely elvesztése – összegezte dr. Radics Judit, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház addiktológiai gondozójának vezető főorvosa, aki éppen ezért kiemelten fontosnak tartja az általános és a középiskolások felvilágosítását, ismeretterjesztését csakúgy, mint a médiumok segítségét. – A konferencia ezt a fajta együttműködést és együtt gondolkodást segítette az orvosok, a segítő szakemberek, a civil szervezetek és az érdeklődők körében.
– Ugye egyetért velem abban, hogy az alkoholbetegeket, ivósokat idővel kiközösíti a család, a munkahely, és a barátok is elmaradnak. Ugyanakkor ezeknek az embereknek égető szükségük van a segítő kézre.
– Igen, ám segítséget többnyire az kaphat, aki kér. Programunk abban is jobbot próbál nyújtani, hogy ezek az emberek és családtagjaik kicsit magukra ismerjenek, adott esetben tudják, hova lehet fordulni. Innen elindulhat egy párbeszéd, a probléma együttes megoldása akár családterápiával vagy anélkül. Az addiktológiai rendelések, majdan pedig a gyógyulás célja is az, hogy a gondozott újra teljes értékű ember legyen, s a rokkantosítás helyett újra visszataláljon a munkahelyéhez, a szakmájához.

Egyre fiatalabbakat érint

– A fiatalok hétvégi bulijaihoz sajnos egyre inkább hozzátartozik a lerészegedés, egy-egy házibulin a belépő egy márkás ital, és arról is hallani, hogy elitnek tartott gimnáziumokból kilógnak a diákok inni. Mennyire veszélyes ez?
– Ezen a téren nem lehet csak a filmeket vagy a családot hibáztatni. A lazaság egyfajta magatartásforma, amihez sajnos hozzátartozik az ivás. A bajt csak tetézi, ha egy ilyen csapatba belekerül egy olyan fiatal, akinek genetikai hajlama van a mértéktelen ivásra, innentől kezdve megindul a lejtőn. A megelőzésről éppen ezért kell közösen beszélnünk és gondolkodnunk, mert az információ – akár a rájuk leselkedő veszélyekről, elrettentő esetekről – ez esetben tényleg aranyat ér. Ha a gyerekek családi körben találkoznak a szociális ivással és beszélnek a témáról, az szintén kapaszkodó lehet.Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját… Tovább olvasom