Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A ház kulcsai (Le Chiavi di casa)

Giovanni egy átlagos fiatalember, épp most lett másodszorra apa. Életében előszőr találkozik a 15 évvel ezelőtt született első fiával, Paoloval, aki születése óta mozgássérült és eddig a szülés közben meghalt anyja családjával élt. Apa és fia egy Berlin felé tartó gyors vonaton találkoznak.
rendező: Gianni Amelio

író: Giuseppe Pontiggia
forgatókönyvíró: Gianni Amelio, Sandro Petraglia
operatőr: Luca Bigazzi
zene: Franco Piersanti
producer: Elda Ferri, Enzo Porcelli
vágó: Simona Paggi

szereplő(k):
Kim Rossi Stuart (Gianni)
Andrea Rossi (Paolo)
Charlotte Rampling (Nicole)
Alla Faerovich (Nadine)
Pierfrancesco Favino (Alberto)

A film sztorija

A film különleges módon mutat be egy megható történetet Gianniról (Kim Rossi Stuart), aki megpróbál közel kerülni tizenéves, mozgássérült fiához, akit még sosem látott. A gyermek, Paolo születésétől fogva testi és szellemi fogyatékkal él. A fiúnak speciális kezelésre kell utaznia egy berlini kórházba, ahová apja, Gianni kíséri el, azt remélve, hogy közelebb kerülhet fiához. Gianni az út folyamán megismerkedik Nicole-lal, (Charlotte Rampling), aki egész életét beteg lánya ápolásának szenteli. Beszélgetéseik során Nicole segít Gianninak elfelejteni bűntudatát, amit Paolo cserbenhagyása miatt érez. A férfi lelki újjászületése váratlan és törékeny boldogságot visz apa és fia életébe. Képesek lesznek felfedezni igazi énjüket az otthonuktól távoli helyen.

Az Olaszországban közkedvelt rendező, Gianni Amelio filmje, A ház kulcsai Giuseppe Pontiggia "Kétszer születni" című regénye alapján készült. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"A ház kulcsai című film tulajdonképpen Gianni fejlődéstörténete, szinte
végig őt és Paolot, a fiát láthatjuk. Kettejük olykor groteszk, olykor megható beszélgetései egymásutániságából a szemünk előtt válik a két idegenből apa és fia. Paolo öntudatlanul találó megjegyzései rádöbbentik Giannit arra, mennyi minden hiányzik az életében és mennyi felesleges dologra fecsérelte idejét.

Színészi szempontból ritkán láthatóan tökéletes az a szimbiózis, amelyben Kim Rossi Stuart és Andrea Rossi együtt él a filmvásznon, hozzájuk kapcsolódik bölcs mosolyú angyalként olykor Charlotte Rampling, aki nem mellesleg az egyik legnagyobb élő európai színésznő. Játékukban nincsenek hatásvadász gesztusok, széles mozdulatok, ám árad a figyelem, a megértés és megérteni vágyás, és amit oly sokszor szégyellünk kimutatni: a szeretet."
A teljes cikk

mozinet.hu - am

"Az olasz film egyértelműen az apa és fia között kibontakozó érzelmi viszonyra épül, melyben kétszeres a kihívás. Egyrészt az apának el kell számolnia azzal a tizenöt évvel, melyet gyermeke nélkül töltött, másrészt meg kell szoknia, hogy fia mozgáskorlátozott, ami egyrészt még súlyosabb teszi bűnét, másrészt így Paolonak sokkal több mindenben kell segítenie. Ezt az érzelmi túlsúlyt csak tökéletes színészi játék tudta volna érzékeltetni. A katarzis azonban elmaradt. Paolot személyisége és derűs éleslátása elfogadtatja a nézővel, sajátos gondolkodása és nem mindig kiszámítható cselekedetei sokszor föléemelik a felnőttek világának, és erősebbnek mutatkozik, mint ők."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénymódosítás

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlönyben. A megváltozott szabályok többségét… Tovább olvasom