Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A hawaii doki és a tűzhal

Alessandro Cedolini néhány éve Velencéből költözött Szegedre. Rájött, Szeged csodálatos város, egy baja van csak: nincs tengere. „Ezen segíthetünk" – gondolta az olasz üzletember, és létrehozta kétezer literes, külön bejáratú óceánját a lakásban. A számítógéppel vezérelt tengeráramlásban számtalan lény, köztük éles szikéjű hawaii doktorhal és életveszélyes tűzhal is lebeg.
Alessandro Cedolininek saját tengere van Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Már több száz embernek van tengeri akváriuma Szegeden. Nagy Tamás akvarista, díszhalszaküzlet-tulajdonos mondja: legtöbben ilyenkor, ősszel határozzák el, hogy tengeri akváriumot létesítenek otthon. Véget ért a szabadság, hazatérnek a napfényes tengerpartról a kontinentális őszbe, és rájönnek: tenger nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Alessandro Cedolini is így gondolta néhány éve, Itáliából Szegedre költözve. Kétezer literes tengeri akváriumát – amely egy komplett, déltengeri korallszirt, annak teljes élővilágával – a Nagy Tamás vezette Tropheus Sügércentrum segítségével hozta létre. – Eredetileg tizenötezer literest akartam, faltól falig ért volna, feleségem azonban nem igazán díjazta az ötletet – mondja Alessandro Cedolini.

E kétezer literes is tökéletes, működő óceán – még a tenger habjai is megfigyelhetők itt, igaz, nem hullám csapja őket ki a partra, hanem fehérjelehabzó távolítja el a vízből, mint nemkívánatos mellékterméket. Sós pára csapódik le a medencetetőre; a tengervíz megfelelő mivoltát milligrammpontossággal összeállított tengerisó-keverék biztosítja. A tulajdonos kézzel eteti déltengeri – Indonéziából, a Maldív-szigetek mellől, a Vörös-tengerről, s máshonnan – származó, káprázatos kedvenceit. De mióta tűzhal is él a medencében, kétszer is megnézi, mi közeledik a kezéhez: a tűzhal szúrása mérgező, nagyon könnyen halálos is lehet.

Végzetes házi kedvenc

Majdnem megölt saját hala egy budapesti akvaristát a minap – ugyanolyan tűzhal, amit a szegedi Alessandro Cedolini is tart. A szerencsétlenül járt ember megmentője dr. Zacher Gábor toxikológus kérdésünkre elmondta: még szerencse, csak egyetlen tüske szúrta meg kezét – különben szívritmuszavar, és halállal végződhetett volna az ügy. 

Nézzünk szét a szobai korallszirten! Megelevenedett, absztrakt festmény, Picasso-hal tűnik elő, a mester kék korszakából. Narancssárga-fehér bohóchalak sürgölődnek a rózsaszínben, irizáló zöldben pompázó tengeri rózsák, ritmusra lüktető korallok között. Hát- és farok alatti úszójával evez az íjhal – mintha a madárnak nem kétoldalt, hanem alul-felül lenne a szárnya. Amott egy vöröslő tengeri csillag. A narancs-ezüst csipeszhalnak csipeszből van a szája – a különböző doktorhalak viszont szikét hordanak az oldalukon. A hawaii dokinak – akvaristakörökben így becézik a hawaii doktorhalat – egyenesen négy, pengeéles szikéje van, így védekezik a támadók ellen. A bőröndhal egy miniatűr, vidám utazótáska – épp csak füle nincs. Vigyázni kell, stressz ne érje, mert különben olyan erős mérget ereszt, hogy akkora halpusztulás következne be az akváriumban, mint a tengeren egy olajtartályhajó fölborulása után.

Lélegzik a sokszínű korallszirt, rezegnek a fények-árnyak. Számítógéppel vezérelt áramlás, hullámzás, apály-dagály működik egyszerre. A speciális égők élettani hatása, akár a napfényé – a tengeri algák akadálytalanul fotoszintetizálhatnak. S mint ahogy a Nap fölkel és lenyugszik, reggel hajnalpírszínnel kezdenek a lámpák, fokozatosan fehéredik ki a fény – majd este szintén vörösen nyugszik le. Fölkel a mesterséges hold, szabályos fényváltozásokkal. Nélkülözhetetlen: a bohóchal holdfényben ikrázik. Még vihart is tud kelteni a komputer a medencében – igazi villámokkal. De cunami azért nincs.

S itt a tűzhal. Fejjel lefelé lebeg a sarokban. Mustrázata csokoládé- s narancsszín keveréke, tejfehér csíkokkal. Méltóságteljesen lebeg. Mikor észrevesz minket, még inkább kiterjeszti méreggel teli tüskézetű úszóit. Halálos szépség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom