Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A határőrök nem vetkőztettek

Útlevelükbe bélyegzett, hamisnak látszó pecsét miatt tartóztattak fel a határőrök brazil turistákat, közöttük egy papot Hegyeshalomban. Az illetők zokon vették a velük történteket, s egy német újságnak panaszkodtak: mezítelenre vetkőztették őket.
A Süddeutsche Zeitung német politikai napilap komoly jelzőkkel illette Magyarországot, a határőrség munkáját, amikor a brazil turistákkal Hegyeshalomban történteket elemezte. A lap állítása szerint a kommunista időket, a vasfüggöny időszakát idéző módszereket alkalmaznak a határon. Példának hozták fel, hogy egy brazil fiatalembernek elvették az útlevelét, mezítelenre vetkőztették, s hiába akart beszélni a határőrökkel, azok nem beszéltek angolul. Egy brazil lelkész a Vatikánban is feljelentést tett a nálunk uralkodó állapotok miatt.
A Győri Határőr Igazgatóság igazgatója, Cseri József ezredes a német lap állításaival kapcsolatban érzékeltette: a hír igaz, de másként.
– A vetkőztetést egyenesen visszautasítom. Az illető ruháit vizsgálták át a kollégák, mint minden esetben, amikor közokirat-hamisítás gyanúja merül fel. Ekkor azonban csak a kabátot, a zakót kell levetni, hogy megnézzük, nem rejtettek-e el veszélyes eszközt vagy az eredeti okmányokat. Kollégáim az adott esetben jogszerűen jártak el – hangsúlyozta Cseri József. Az ezredes azzal kapcsolatban, hogy miért merült fel az okirat-hamisítás gyanúja, elmondta, minden ország, így Portugália is a határőrség rendelkezésére bocsátja a náluk használt, érvényes bélyegzők másolatát. Az ominózus esetben azonban az útlevélben a lisszaboni repülőtér pecsétje több helyen eltért a mintától.
– A kollégák jogszerűen jártak el, amikor a hamisnak tűnő pecsét miatt vizsgálatot indítottak. Ugyanis gyakori, hogy a nem uniós országok állampolgárai előszeretettel használnak hamis pecséteket, amikor munkavállalás céljából át akarnak jutni a határon. Jelen esetben tisztázni kellett a helyzetet. Szakmai és diplomáciai úton már hivatalosan megküldték a kifogásolt pecsét mintáját a portugál hatóságok, így azt legközelebb elfogadják a kollégák – tájékoztatta lapunkat Cseri József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom