Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

A határokig mentek el a gazdák

A 14-es úton Vámosszabadinál, a magyar–szlovák közúti határátkelő előtt is tüntettek a gazdák.
Kópházánál nem a határátkelőnél, hanem a főúton, a helységnévtábla előtt állították le traktorjaikat – vagy személygépkocsijaikat – a termelők. Mosonmagyaróvár mellett is két helyen tartottak félpályás útlezárást a környékbeli gazdák.

Rajka határában mintegy húsz traktorral és pótkocsikkal vonultak fel a főként a szomszédos településről érkezettek, de akadt olyan is, aki Tárnokrétiről traktorozott oda. A gazdák, mint mondták, nem csupán az elmaradt kifizetésekért, hanem a magyar föld, a magyar gazdák védelmében és megbecsüléséért is demonstrálnak.

A 14-es utat Vámosszabadinál, a magyar–szlovák közúti határátkelő előtt fél szélességben délelőtt 9 és 16 óra között lezárták erőgépeikkel a gazdák. A traktorsor mindkét oldalánál rendőrök posztoltak, és szakaszosan engedték a forgalmat. A Gönyűn, Győrszentivánon gyümölcstermesztéssel foglalkozó Mészáros Mihály a múlt hetet a fővárosban töltötte gazdatársaival.

„Hét óra kint a határban, az semmi, a pesti egy hét a maga hányatottságával, az volt kemény" – mondta. A 35 gazda maguk közül választott szószólója, Klauz András szerint a földből élők a hideget megszokták, ahogy a nyári forróság elől sincs nagyon hova bújniuk. Szerinte az a baj most, hogy a hangulat fagyos. Nem közöttük, hanem azokkal, akik sorsukról döntenek.

Az 1-es számú főúton Mosonmagyaróvár és Levél között harmincöt traktorral vonultak ki a mosonmagyaróvári, jánossomorjai, mosonszolnoki, várbalogi, máriakálnoki, mosonszentmiklósi és hegyeshalmi gazdák. Kovács István – aki Mosonmagyaróvárról jött ki traktorjával a megmozdulásra – mint mondja, nem teljesíthetetlent kérnek, csupán azt a járandóságot, amit megígértek és ami jár nekik.

– Itt a tavasz, dolgozni kellene a földeken, de nem tudjuk miből megkezdeni a munkákat. Azt akarjuk elérni, hogy a petíciónkban megfogalmazott tizenkét pontot teljesítse a kormány a magyar gazdák életben maradása érdekében – hangsúlyozta Kovács István.
Sem a Rajkánál, sem az 1-es főúton tartott gazdademonstráció nem okozott fennakadást a forgalomban, az autósoknak néhány percnél többet egyik helyszínen sem kellett várakozniuk.

– Egyik traktorommal Budapesten demonstrálok, a másikkal Kópházánál – mondta a helybéli gazda, Grubits Márton. – A földalapú támogatás jogcímen egymillió forintot várok hiába, s a tavaly júniusban külföldre leadott hízóbikák után járó, úgynevezett állatjóléti pénz ötszázezer forintjából sem láttam még semmit. Pedig arra számítottam, ezekből a pénzekből veszem meg idén a műtrágyát és a vetőmagot. Így viszont mindent hitelből kell megoldanom.

– Nekem is másfél millió forintom lóg a levegőben – tette hozzá Döbrössy Gábor kópházi gazda. – Pedig csak a traktorom után évente több mint egymillió forintot is törlesztenem kell...
– Azt viszont nagyon nehezményezzük, hogy a szőlősgazdák érdekeit képviselő hegyközségek nem csatlakoztak a demonstrációhoz – vette át a szót Schneider Márton. – Pedig tudjuk jól, e szakterületen is komolyak a gondok.

A félpályás útlezárás miatt az adott szakaszon a rendőrök irányították a forgalmat. – Ez a néhány perces várakozás még elviselhető – legyintett egyet a Sopronba, majd onnan Bécsbe tartó üzletember.

– A nagyvárosi dugók miatt ennél jóval többet kell ácsorogni. Reméljük, előbb-utóbb csak megszületik a gazdák és az állam közötti megegyezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a 64 bites Windows-ok

A Microsoft arról számolt be, hogy a sokak által várt 64 bites operációs rendszerek végleges… Tovább olvasom