Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A határ menti ingázás csak útlevéllel

Burgenlandban dolgozhatnak a megyében állandó lakhellyel rendelkező munkavállalók. További részletek a cikkben.
Az engedély alapfeltétele azonban, hogy birtokukban legyen az osztrák munkaadó „foglalkoztatási ígérvénye" is. S a személyigazolvány csak a határátlépéshez elég, munkavállaláshoz útlevelet is kérnek.

A Kisalföld jogi és munkaügyi szakértőket lát vendégül pénteken, a határ menti ingázással kapcsolatos kérdéseket nekik tehetik fel olvasóink. Most a regionális munkaügyi központ segítségével nyújtunk némi betekintést abba, milyen feltételeknek kell teljesülni a munkavállaláshoz.
A magyar–osztrák kormányközi egyezmény alapján a határ menti ingázásnak alapvető feltétele, hogy a munkavállaló állandó lakhellyel rendelkezzen a határ menti térségben – Magyarországon megyénkben, illetve Vas és Zala megyében –, vagy ott legalább egy éve ideiglenesen lakjon. Feltétel a büntetlen előélet, s hogy az illető ne legyen kiutasítva Ausztria vagy a schengeni államok valamelyikének területéről.

A regionális munkaügyi központ tájékoztatása szerint az ingázói munkavállalási engedély igényléséhez kérelmet kell benyújtaniuk két példányban a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen. (Esetünkben Győrben, a Városház tér 3.-ban.) A kérelemhez – szintén két példányban – csatolni kell a német nyelven kitöltött nyomtatványt, 90 napnál nem régebbi eredeti hatósági erkölcsi bizonyítványt, az egyik példány fénymásolat lehet. Mellékelni kell a lakóhelyet bizonyító okmányt, ami lehet a személyi igazolvány megfelelő oldalának fénymásolata, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, vagy 90 napnál nem régebbi önkormányzati hatósági igazolás és annak hivatalos – de nem hiteles – német nyelvű fordítása két példányban.

Nagyon fontos, hogy a munkavállaláshoz ki kell váltani az útlevelet, ugyanis annak fényképes oldalának kétpéldányos másolatát is mellékelni kell a kérelemhez. Ezenkívül 90 napnál nem régebbi burgenlandi tartományban, illetve a brucki járásban székhellyel rendelkező munkáltató felvételi ígérvényét vagy munkaszerződést is csatolni kell.
A feltételek fennállása esetén az ausztriai hivatal kiállítja a határ menti ingázói engedélyt legfeljebb 6 hónapos érvényességgel. Az engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmet az ingázónak az illetékes osztrák munkaügyi hivatalnál kell benyújtania. A kérelmet csak akkor engedélyezik, ha az eddigi munkaadó, vagy az egyezmény feltételeinek megfelelő másik munkáltató az ingázót tovább kívánja foglalkoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom