Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A harangozás a probléma

Továbbra is felébrednek hajnalban az emberek a harangozásra – közölte győri olvasónk. Fél éve sokáig az SMS-rovatunk vezető témája volt az öt órakor felzendülő harangszó; az ombudsman vizsgálta is az ügyet, s bár tett javaslatot a megoldásra, fél év kevés volt a megvalósításra.
A „harangozás szabadsága” a vallásszabadság része, a harangozás jogát éppúgy köteles mindenki tiszteletben tartani, gyakorlását tűrni, mint ahogyan a vallásgyakorlás jogának összes többi részjogosítványát is – állapította meg május 22-i közleményében Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman azt követően indított vizsgálatot, hogy egy panaszos – „hajnali zajkeltésre” hivatkozva – kifogásolta: lakhelye szomszédságában a templom nagyharangja a gépi működtetés felszerelése óta hajnali 5 órától óránként 5–6 percig működik, mely lehetetlenné teszi a közelben lakók pihenését.
Bár az ombudsmani állásfoglalásban nem nevezték meg konkrétan a panaszost, de mert a Kisalföldben több héten át az SMS-ezők erről értekeztek, nem volt nehéz egyiküknek magára ismernie. Az ügy nyilvánvalóan győri volt.
A panaszos sérelmezte azt is, hogy az érintett önkormányzat jegyzőjéhez fordult, aki csupán levelezett vele az ügyben, de határozatot nem hozott. Lenkovics Barnabás vizsgálatában megállapította, hogy a harang és használata minden keresztény felekezetben, minden közösségben s mindenütt az országban más-más okból a mindennapok elmaradhatatlan része lett. Voltak és vannak a hitélethez, szertartásokhoz szorosan kötődő harangozások, és egyéb, nem szakrális jellegű, „helyben szokásos” harangozások, ilyen például a hajnali harangszó is.
Az országgyűlési biztos rámutatott, a harang szakrális célú használatát nem állami jogszabályok rendezik, azok nem is rendezhetik, hanem egyrészt liturgikus szabályok, másrészt a részleges egyházjog előírásai. Ugyanakkor az ombudsman felhívta a figyelmet arra is, a nem szakrális, „szolgáltatási jellegű” harangozás – például időjelzés – kereteit országos vagy helyi jogszabály meghatározhatja, de csakis az azonos szintű egyházi fórummal egyeztetve és a vallásszabadság alkotmányos követelményeit tiszteletben tartva.
Néhány nap híján fél év telt el, de megoldási javaslat azóta sem született. Az aljegyző – aki, ahogy mondani szokás, most örökölte meg a témát – azt ígérte, napokon belül utánanéz az ombudsmani ajánlásnak és a jogszabályi lehetőségeknek. Amint bármilyen fejlemény lesz az ügyben, mi is visszatérünk a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom