Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A halott menyasszony

Egy békés, mesés kisvárosban, valamikor a 19. század derekán Viktor az esküvőjére készül. Ám míg az erdőben a házassági fogadalmát gyakorolja, egy halott lány beleszeret és elrabolja, magával viszi otthonába, az alvilágba. Míg élő jövendőbelije odafönt várja, Viktor egyre jobban érzi magát lent, az új nő oldalán.
rendező: Tim Burton, Mike Johnson

forgatókönyvíró: Caroline Thompson, Pamela Pettler
operatőr: Pete Kozachik
zene: Danny Elfman
producer: Tim Burton, Allison Abbate
vágó: Jonathan Lucas

szereplő(k):
Johnny Depp (Victor Van Dort)
Helena Bonham Carter (a halott menyasszony)
Emily Watson (Victoria)
Albert Finney (Finnis)
Joanna Lumley (Maudeline)
Richard E. Grant (Barkis Bittern)
Christopher Lee (Pastor Galswell)

A film sztorija

A helyszín egy nyomott hangulatú viktoriánus falu. Két félénk fiatal házasodni készül, noha azelőtt egyszer sem találkoztak.

Az Everglot család kész arra, hogy a szentségtörés fölött szemet méltóságteljesen hunyva hozzáadja Victoriát a rettenetes Van Dort klán sarjához, mert, ugye, az újgazdag azért csak gazdag. Az üzlet megköttetik, a két család lázasan készül a nagy eseményre, és mindenki boldog, a két házasulandó fiatalt kivéve.

Victor és Victoria az esküvő előestéjén találkoznak először, amikor is a két család összeül, hogy a két fiatalt megfelelő pompa mellett bemutassák egymásnak, és persze megtartsák a menyegzőpróbát. A próba alkalmával azonban Victor annyira belezavarodik a házassági eskü szövegébe, hogy Galswells atya elbocsátja, mondván, csak akkor kerüljön ismét a szeme elé, amikor betéve tudja a szükséges mondatokat.

A megalázott fiatalember beveszi magát a falut övező sötét erdőbe. Mihelyst magára marad, azonnal sikerül elmondania az eskü szövegét, és olyannyira belejön a szerepébe, hogy végső gesztusként egy öreg fa gyökerére húzza a jegygyűrűt. A gyökér azonban nem az, aminek látszik.

Szörnyű pillanat: egy oszlásnak indult, mindazonáltal különös szépségű nőalak emelkedik ki a földből, testén menyasszonyi ruhára emlékeztető rongyok, csontos ujján ott fénylik Victoria gyűrűje. Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal.

A Halott Menyasszony összetört szívvel várta, hogy vőlegénye érte jöjjön, amióta esküvője éjszakáján gyilkosság áldozata lett. Noha szíve régóta megszűnt dobogni, szüntelenül keresi az igaz szerelmet, és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát.

Victor mindent megtesz, hogy visszajusson Victoriához, de hiába. Victoria pedig vár rá, közben meddő kísérleteket tesz a rokonság meggyőzésére, miszerint vőlegényét egy halott asszony magával hurcolta az alvilágba. Ahelyett, hogy leányuk segítségére sietnének, az Everglot szülők sietve új házasságot szerveznek. A második jelölt a titokzatos, sötét lelkű Barkis Bittern, aki jó időben és a megfelelő helyen bukkan fel, hogy elnyerje Victoria kacsóját.

A Halott Menyasszony mindent megtesz, hogy megakadályozza a pokoli frigy felbontását. Victor a maga részéről megpróbál szabadulni a Holtak Honából, hogy visszatérhessen örök szerelme ölelő karjai közé. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - lacxox

"A látványvilág mindvégig stílusos, vizuális gegek és egyéb ötletes
poénok egész halmazát kapjuk, és hogy a Karácsonyi lidércnyomás rajongóinak egy része csalódottan fog távozni a moziból, az az enyhe műfajváltáson kívül (romantikával megspékelt horrormese után most elegáns, némi túlvilággal és zombitematikával fűszerezett romantikus történetet kapunk) csupán az énekes betéteknek köszönhető. Ugyan Danny Elfman muzsikája most is kiváló, a dalok ezúttal egyáltalán nem fülbemászóak, és az operettes nyitást és a halottak világának klasszikusokat idéző, vidám bemutatkozását leszámítva más szempontból sem emlékezetesek. A Harryhausen-zongorán lejátszott, szívhez szóló dallamok viszont a nézőket szavak nélkül is magukkal fogják ragadni."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom