Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A halászi bandérium ma is rangot ad

A halászi lovas bandérium az 1500-as években alakult, hogy méltó rangot kölcsönözzön az akkori mezőváros számára. A településen napjainkban is tovább él ez a szép hagyomány.
Egykor a tizenkét lovas és vezetőjük védelmi feladatot látott el, illetve, amikor magas rangú vendég látogatott a környékre, akkor ők kísérték. A legemlékezetesebb esemény talán az volt, mikor 1848. október 22-én Kossuth Lajos érkezett Mosonba, hogy buzdító szónoklatot mondjon a szabadságharc javára és a jeles államférfi a halászi lovas bandérium kíséretében érkezett az uradalmi kastélyhoz.
Napjainkban tovább él ez a szép hagyomány, hála Kovátsits Attilának, aki 1998-ban szervezte újra a bandériumot Rigó Endréné és a Halászi Hagyományőrző Egyesület segítségével.
A kezdeményezéshez először csak kis létszámban csatlakoztak, az 1848-as szabadságharc 150. évfordulója alkalmából négyen lovagoltak végig a falu főutcáján. A falu népe örömmel fogadta őket, s ma már több mint húsz tagja van a bandériumnak. A hagyományőrzők és az 1900-as évek fotói alapján már korhű öltözékkel is rendelkeznek a legények, ez a díszruha már a kezdetekkor is árvalányhajas fekete posztósüvegből, bő ingből, sujtásos, piros posztómellényből, kék, ezüstzsinóros mentéből és rojtos fehér gatyából állt. A lovakat a helyi lótulajdonosok szívesen kölcsönadják, de vannak, akik saját jószágukon vonulnak fel.
A bandériumnak manapság nincs védelmi feladata, de sok olyan esemény van, amelynek színvonalát jelenlétük emeli. A március tizenötödikei ünnepség, Kossuth-emléknap és a hősök napja ugyanúgy nem maradhat el nélkülük, mint ahogy halászi búcsú sem. Ezen alkalomból az iskolások, óvodások díszítik fel az ünnepi menetre a lovakat. Ami a bandérium utánpótlását illeti, a gyerekek nagy szerephez juthatnak, ugyanis a Szent Márton Általános Iskola által szervezett lovas szakkörön elsajátíthatják a lovaglás fortélyait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorserleg

a legjobb horgásznak

A Szigetköz Horgász Egyesület augusztus 20-án, vasárnap rendezi meg 28. alkalommal Ásványrárón a… Tovább olvasom