Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A háború ellenére derűs kilátások

A győri Graboplast rt. keményen érzi az iraki háború következményeit, közel-keleti piacai befagytak, a társaság azonban bízik abban, hogy az idén tovább növekszik, s akár új gyárakat is tud vásárolni – fogalmazott Jancsó Péter elnök-vezérigazgató tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Évi 13 százalék

A Graboplast fő célkitűzése, hogy versenyképes cégmérettel csatlakozzon az unióhoz, s ezt tükrözi öt évre megfogalmazott stratégiája is, amely a Merjünk nagyok lenni címet viseli. A győri vállalkozás tavalyi 17 és fél milliárd forintos nettó árbevéte-

lét 2007-ig szeretné 33 milliárdra feltornászni, ami 13 százalékos éves növekedésnek felel meg. Jancsó Péter szerint az évi százmillió eurós forgalmat meghaladó magyar vállalkozás már biztos lábakon állna az unióban, s a Graboplastnak minden esélye megvan arra, hogy ezt elérje.

Ok a bizakodásra

A hivatalos adatok szerint 2002-ben a Graboplast jó évet zárt, annak ellenére is, hogy a tervezett 13 százalékos növekedés helyett hat százalékot könyvelhetnek el. A derűlátásra az adhat okot, hogy parketta- és tapétaeladásait harminc százalékkal növelte, padlóeladásai pedig tíz százalékkal nőttek. A társaság jövedelmezősége a terv szerint alakult, s adózás utáni 250 millió forintos veszteségének jó része pedig abból származik, hogy Rába-részvényeit értékesítette a Wallis rt.-nek, s a vétel és az eladás közötti árfolyamkülönbség több mint ötszázmilliós mínuszt jelentett.
Jancsó Péter elmondta azt is, hogy az idén folytatják kapacitásbővítő beruházásaikat, s szó van arról is, hogy újabb gyárakat vásároljanak. Ha ez nem sikerül, zöldmezős beruházásba kezdenek. A terméktől függően ez lehet Kecskeméten, Tatabányán vagy Győrben. A kedvező piaci kilátásokban annak ellenére bíznak, hogy az iraki háború miatt a közel-keleti eladások leálltak.
Fő célországaikból, Szaúd-Arábiából és Törökországból azonban olyan híreket kapnak, hogy a háború befejezése után újabb megrendelésekre számíthat a győri vállalkozás.

Tévúton az Uniontex

A Kisalföld kérdésére, hogy mekkora esélyt lát a felszámolás alatt álló Uniontext megmenekülésére Jancsó Péter mint az egykori kisebbségi tulajdonos képviselője, az érintett azt mondta: az Uniontext teljes gazdasági tevékenységének fenntartása olyan út, amely nem vezet sehová. Bizonyos részmunkák nyereségesen továbbvihetők, az egész azonban nem. Még akkor sem, ha ez újabb fájdalmas létszámcsökkentéssel jár.

Graboplast: ötmilliárd beruházásra (2002-11-18) >>
Rába-tulajdonosváltás: Grabo ki, Wallis be (2002-12-13) >>
Egyedül a változás állandó (2002-07-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a munkajogi szabályok

Júliustól az uniós normákhoz igazodik a készenlét és az ügyelet, a határozott idejű munkaviszony és… Tovább olvasom