Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A gyűrűk ura - A két torony

Boromir hősi halála után felbomlik a Gyűrű Szövetsége: Frodó és Csavardi Samu elmenekül, a többieket pedig szétszórja egy ork banda támadása. A Szövetség tagjai azonban a korábbihoz hasonló elszántsággal folytatják hősi küldetésüket.

Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) eltéved az Emyn Muil hegyek, dombok szabdalta vidékén; itt fedezik fel, hogy a rejtélyes Gollam (Andy Serkis) a nyomukban van. A kis szörnyeteg, aki maga is „megfertőződött" a Gyűrű hatalmától, rájuk támad, de a két hobbitnak sikerül legyőznie. Gollam, szabadulásáért cserébe - és persze a Gyűrű utáni titkos vágyától hajtva - megígéri, hogy rejtekutakon elvezeti őket Mordor Fekete Kapuihoz. Samu bizalmatlanul hallgatja Gollam ajánlatát, Frodó azonban megkönyörül az ocsmány támadón, aki, csakúgy, mint ő, valaha szintén birtokolta a Gyűrűt.

Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas, a tünde íjász (Orlando Bloom) és Gimli, a törp (John-Rhys Davies) időközben Középföldén át megérkezik az ostromlott Rohan királysághoz, melynek egykor nagyhatalmú királyát, Théodent (Bernard Hill) most gonosz tanácsadója, Kígyónyelv (Brad Dourif) és titkos szövetségese, Szarumán varázsa tartja bűvkörében. Éowyn (Miranda Otto), a király unokahúga felismeri a harcos Aragornban a nemes és bölcs királyi utódot, akiben vonzalom ébred ugyan a lány iránt, de közben egy pillanatra sem felejti el a tünde Arwen iránt érzett olthatatlan szerelmét és egymásnak tett ígéretüket.
Gandalf (Ian McKellen), aki Balroggal vívott küzdelme után Fehér Gandalfként születik újjá, emlékezteti Aragornt feladatára: egyesítenie kell Rohan népét az emberi nem utolsó bástyájával, Gondorral.
Eközben a két fogságba esett hobbit, Trufa (Dominic Monaghan) és Pippin (Billy Boyd) az uruk-hai-ok elől a rejtelmes Fangorn-erdőbe menekül, és nem várt szövetségesre talál a vén fák között Szilszakáll, a beszélni és járni képes fa-pásztor személyében, kinek Szarumán megtizedelte egykor hatalmas erdejét.
A Szövetség tagjai, akik bár a küldetés során folyamatosan szembekerülnek az ellenség túlerejével és gonoszságával, megtapasztalják népük bátorságát és eddig nem látott erejét. Jól tudják, hogy csak együtt szállhatnak szembe Szauron és Szarumán hatalmas haderejével, mely a két torony felől érkezik: az egyik az Orthanc Erőd, ahol az áruló Szarumán az orkok mintájára megteremtette tízezer fős uruk-hai seregét, a másik pedig Barad-dűr (más néven Sötét Torony), Szauron Mordor földjén magasodó fellegvára…

A két torony látványvilága

Peter Jacksont és munkatársait az első vázlatoktól a látvány végső megformálásig az a cél vezérelte, hogy Tolkien világát a lehető legrealisztikusabban vigye vászonra. Richard Taylor, a WETA vezetője több mint 120 technikusból álló csapatot koordinált, mely hat nagy csoportra oszlott attól függően, milyen szakértelmet kívánnak a megvalósítandó feladatok, a lények, a speciális effektusok, a sminkek és maszkok, a páncélok és fegyverek, a makettek és nem utolsósorban a modell-effektusok. A komputergrafikával készített figurákkal a cég speciális részlege, a WETA Digital foglalkozott.
 
Ám még mielőtt a WETA elkezdhette volna a munkát, Tolkien leírásait háromdimenziós képekké kellett alakítani. Grant Major azt a két művészt kérte fel, akik talán a legjobban ismerik az író világát: Alan Lee és John Howe illusztrálták a trilógia Harper Collins-féle, díjnyertes kiadását.
Lee és Howe művészi munkája képezte a tervezés gerincét, alapvetően meghatározva Középfölde látványvilágát. „Középföldének létező és nagyon is valóságos helyszín benyomását kellett keltenie - mondja Alan Lee. - Mintha nem is a fantázia terméke lenne."

Jackson korábbi filmjében, a Mennyei teremtmények című alkotásban szintén a WETA kétszeres Oscar-díjas vezetője, Richard Taylor, valamint Tania Rodger irányította a produkció látványvilágának megtervezését. Ezúttal azonban összetettebb feladat várt rájuk: valamennyi látványelem, a lények, a modellek, a fegyverek, a különleges sminkek és maszkok megalkotása mind-mind az ő vezetésükkel zajlott.

A fegyverek

A legnagyobb feladatot a csatajelenetekben felvonultatott fegyverarzenál elkészítése jelentette. A fegyvereknek ugyanis nemcsak funkcionálisnak, de biztonságosnak és kényelmesnek is kellett lenniük. Fontos volt, hogy a harci eszközök középkori hangulatot árasszanak, ezért a kardok, pallosok és páncélok mind-mind kézi munkával készültek.
A WETA felépítette saját öntödéjét, ahol két fegyverkovács, Stu Johnston és Warren Green hosszú heteken át saját kezűleg öntötte ki a filmben látható fegyverek acél prototípusait; ezek alapján készült el azután az a 48 ezer harceszköz, melyet Tolkien középföldi népei, a törpök, az orkok, az uruk-hai-ok, a rohaniak és a gondori emberek viselnek a vásznon.
Taylor és John Howe tervező sajátos hangulatú, de az ötszáz évvel ezelőtti haditechnika szintjén álló fegyverarzenálját gumiból öntött és fémszínű festékkel kezelt, speciális szerszámok és kellékek egészítették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi premier után Rómába utazik a Juronics-társulat

A Tűzmadár, valamint a Bolero című produkciókkal lép fel a Szegedi Kortárs Balett Budapesten; a… Tovább olvasom