Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A gyümölcsök is lehetnek veszélyesek

A nyáron termő gyümölcsök is okozhatnak heves allergiás reakciót az arra érzékenyeknél – mondta el prof. Nékám Kristóf allergológus. A szénanátha, az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, garat-, hallójárat- és szemviszketés, könnyezés, szemhéjödéma, ritkábban pedig a szaglás elvesztése a nyár kellemetlen velejárói közé tartoznak.
A parlagfű-allergiásoknak nem ajánlatos a paradicsom. Illusztráció: MTI
A parlagfű-allergiás betegeknél előfordul, hogy például görögdinnyeevés közben vagy után szénanáthás tünetekre panaszkodnak, de hasgörcsöt, hasmenést is kaphatnak a gyümölcstől. Ennek az az oka, hogy bizonyos, allergiát kiváltó anyagokkal nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek egyéb, velük rendszertanilag rokonságban lévő növények összetevői. Ez a keresztallergia.

– A kezdeti időszak légúti allergiáját néhány évvel később az egész szervezetre átterjedő allergia követi: ekkor a „veszélyes" gyümölcsök elfogyasztása szokatlan reakciókat vált ki, és a parlagfűnátha is felerősödhet – magyarázta Nékám Kristóf, aki hozzátette, hogy a keresztallergiára való hajlam csak az esetek mintegy 15 százalékában okoz komolyabb tüneteket.

A parlagfű-allergiásoknak nem ajánlatos a görögdinnye, sárgadinnye, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a tök, a zeller, bizonyos italokban található üröm, a banán, a napraforgó mag és a kamilla fogyasztása.

Főzéssel csökkenthető a gyümölcsök allergiát kiváltó hatása.
A gyümölcsök mellett a mogyoró is veszélyes lehet az arra érzékenyeknél, bár az egyénenként változó, hogy mekkora adag okoz allergiás tüneteket. Fontos tudni, hogy az arra érzékeny szervezetben egészen kis, milligrammnyi mennyiségben is életveszélyes. Aki allergiás a mogyoróra, nagy valószínűséggel dióérzékeny is lehet.

– A gyümölcsökön túl a tengerparti csemegék is okozhatnak allergiás tüneteket – figyelmeztet az allergológus. A halak, főleg a hering, a szardella, a szardínia, a tonhal, a cápa, a sprotni, a makréla, a csiga, a kagyló, a kaviár magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint, amely a nyelven, szájban égető utóízt okoz. A hisztamin természetesen termelődő anyag, amely közvetlenül felelős az allergiás tünetek kialakulásáért, s akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik. – Ha az elfogyasztott gyümölcs, vagy bármilyen étel szokatlan tüneteket okoz, érdemes orvoshoz menni, és alapos kivizsgálást kérni – tanácsolja az allergológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom