Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A GYSEV kéttucat vasúti átjárót tett biztonságosabbá

Nemsokára indul a 982 milliós uniós és hazai forrásokból finanszírozott projekt második szakasza, amelynek során diagnosztikai eszközöket szerelnek fel vonalaikon.
A GYSEV kéttucat vasúti átjárót tett biztonságosabbá sorompó felszerelésével vagy a jelzőfény izzójának és optikájának LED-esre cserélésével; nemsokára indul a 982 milliós uniós és hazai forrásokból finanszírozott projekt második szakasza, amelynek során diagnosztikai eszközöket szerelnek fel vonalaikon - hangzott el a társaság szerdai soproni sajtótájékoztatóján.

Kövesdi Szilárd vezérigazgató kiemelte, hogy közúti-vasúti kereszteződéseik Európa legbiztonságosabbjai közé tartoznak.

Ugyanakkor tavaly nyolc, az idén eddig három ember halt vasúti kereszteződésekben történt balesetekben, ezért újabb, - a mostanival közel azonos értékű - projektet készítenek elő - tette hozzá.

Megjegyezte: a balesetek első számú oka a közúti közlekedők figyelmetlensége; extrém esetként említette azt a néhány hónappal ezelőtti esetet, amikor egy vonat oldalának ütközött egy személyautó egy átjáróban.

Gócza János projektvezető közkése szerint a LED-es jelzők felszerelése egymagában 50 százalékkal csökkenti a balesetek számát az átkelőkben.

Hozzátette: ha félpályás sorompót szerelnek fel, az 65, a két eszköz együttes használata 85, ennek kamerával kiegészítése 90 százalékos javulást hozhat. Utóbbi eszköz arra is alkalmas, hogy csökkentsék azoknak az eseteknek a számát, amikor a lezárt átkelőn átjutni próbáló járművezetők letörik a rudat.

A 22 helyen beépített új, LED-es fények jobban láthatóak és kevesebb áramot fogyasztanak, emellett nyolc helyen a meglevő fénysorompókat a fél úttestet elzáró csapórudakkal egészítették ki az átkelők felszerelését. Három kiemelten fontos helyen - a 86-os főúton Répcelaknál, a szombathelyi elkerülő út két pontján - bekamerázták az átjárókat.

Az eseményen elhangzott: a közbeszerzés heteken belül várható eredményhirdetése után járműdiagnosztikai berendezéseket is telepítenek a vasútvonalak mentén. Ezek feladata az lesz, hogy a távolból is ellenőrizhető legyen a szerelvények tömege, a tengelyek terhelése, a rakomány esetleges megcsúszása, vagy az úgynevezett hőnfutás, ami akkor következik be, amikor a szoruló fékek, vagy valamilyen deformáció miatt a forgó alkatrészek felhevülnek, és balesetveszélyessé válnak. Ilyenkor akár távvezérléssel meg is állíthatják a szerelvényt - közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnait többen támogatják, mint Mesterházyt: Orbán mindkettőjüket megelőzi

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a teljes népesség 12 százaléka Bajnai Gordont, 7 százaléka… Tovább olvasom