Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

A győrsági romatelepről Zánkára

Víz kerül a kádba, kellemesen langyos, hogy enyhítsen valamelyest a kánikulán. A fürdés azonban csak a reggeli meg a késő délutáni órákban engedélyezett a győrsági telepen, ahol több olyan gyermek él, aki még soha semmilyen táborba nem jutott el.
Kitörő lelkesedéssel fogadták hát a Segítőház Alapítvány képviselőjének invitálását az ötnapos zánkai vakációra.
Tizenöt család sajátos menedéke az egykori téeszépület. Az élethez kevés, az elmúláshoz sok. Ami tény: a majorban néhol emberhez méltatlan körülmények között élnek a kis- és nagyobb gyermekek. Az anyagi keretek szűkösek, a helyi képviselő-testületnek nincs pénze a felújításra, pályázni pedig csak némi önrésszel lehetne. Még mielőtt azért nagyon elkeserítő lenne a kép: a telepen élők közül többen – a pázmándi mobil munkaerő-közvetítőknek köszönhetően – munkába álltak, újra dolgoznak. A rendszeresség, a kitartás az emberibb élet alapja lehet.
– Nálunk szinte ismeretlen a nyaralás – szögezi le Orsós Sándor, a győrsági kisebbségi önkormányzat elnöke. – Meggondolandó, hogy kenyér legyen az asztalon vagy lubickolni menjünk. Kilencedmagunkkal a mi családunk ezt biztos nem engedheti meg magának. Így ez ügyben nem számoltunk, nem terveztünk, nem is álmodozunk ilyesmiről.
A telepiek kitörési lehetősége szinte a nullával egyenlő. Egyedüli kapaszkodót a munka jelenthet, ám a lehetőségek – szakképzettség és iskolai végzettség híján – meglehetősen behatároltak.
– A megoldás évek-évtizedek óta húzódik – folytatja a telepiek szószólója. – Sok a beteg, idős ember, azonkívül vagy húsz gyerek nevelődik itt. Milliókat képtelenség felvenni, hiszen a kölcsönt valamiből törleszteni is kell. A tulajdonviszonyok ráadásul rendezetlenek, amit egy jogásznak kellene kibogoznia. A telepen a helyzet belátható időn belül nem változik: marad a kilátástalanság, a kevésből való takarékoskodás és néhol az életveszélyes gerendák.
A nyár, a vakáció ennek ellenére is romantikusan telik, a gyerekek a leglehetetlenebb helyzetben is feltalálják magukat és vigaszt nyújtanak olykor a végletekig elkeseredő szüleiknek egy-egy elejtett mondatukkal, mosolyukkal. A Segítőház Alapítvány képviseletében a jó hírekből is jutott legalább egy Győrságra: az ifjúsági tárca jóvoltából nyolc 10–14 éves diák öt napot tölthet az Egyenlő Esélyek Táborában Zánkán. Az utazás költségeit a győri Segítőház Alapítvány állja, a NAPRA-forgó és a Mosolyvarázs Alapítvány tagjai pedig ruhával, játékkal és tartós élelmiszerrel teszik még feledhetetlenebbé a vakáció napjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom