Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A győri történész nem vállalja

Dr. Gecsényi Lajos győri származású történészt felkérte Görgey Gábor miniszter, hogy vállalja el a Terror Háza Múzeum kuratóriumi tagságát, az érintett azonban gondolkodási időt kért, majd nemet mondott.
Dr. Gecsényi Lajos
A megyei levéltár egykori igazgatója, az Országos Levéltár volt főigazgatója, aki jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, kérdésünkre megerősítette, azok között volt, akiket a kulturális miniszter személyesen kért fel arra, hogy a kormány delegáltjaként vegyen részt a Terror Háza Múzeum kibővített kuratóriumának munkájában. Gecsényi Lajos végül némi gondolkodási idő után megköszönte Görgey Gábor bizalmát, s nem vállalta a megbízatást.
– Meggyőződésem, hogy ezt a problémát, ami kialakult a Terror Háza Múzeum körül, csak és kizárólag szakmai alapon lehet kezelni – fogalmazott a történész, aki szerint nemcsak a régi kuratóriumi tagok között, hanem az újonnan a kormány által jelöltek között is vannak olyanok, akiknek a személye nem garancia arra, hogy szakmai alapon működjenek. Gecsényi Lajos kérésünkre sem mondott neveket, hogy kikre gondolt, azt viszont egyértelműen jelezte, személyi garanciák híján mondott nemet a felkérésre.
A győri származású történész közölte azt is, döntését, másokhoz hasonlóan, személyesen közölte Görgey Gáborral, s mivel szakmai felvetéseire nem kapott megnyugtató választ, a kérdést végleg lezártnak tekinti. Ebből adódóan arra a felvetésünkre sem reagált, hogy ha hozzá hasonlóan több neves történész sem vállalja a kuratóriumi tagságot, akkor várható-e konszenzussal együtt járó megnyugvás a Terror Háza Múzeum ügyében vagy továbbra is a politika lesz-e az, amely porzik majd az intézmény körül.

A kutatást választotta

Dr. Gecsényi Lajos az elmúlt év őszéig irányította az Országos Levéltárat. S bár tavaly júliusban újabb öt évre kinevezték az intézmény főigazgatójának, ő azonban – ahogy fogalmazott – Glatz Ferenc hívó szavára átment a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetébe, igazgatóhelyettesi beosztásban. „Harminchét éves levéltári ténykedésem alatt állandóan egyensúlyoznom kellett a hivatal és a kutatás között, most, hogy elmúltam hatvanéves, megengedhetem azt a luxust, hogy kedvem szerint csak a kutatásnak éljek" – érvelt dr. Gecsényi Lajos.

Kapcsolódó cikkek >>
Szegény múzeum
Tiltakozik a Terror Háza főigazgatója
Mégsem zár be a Terror Háza
Megkapja a szükséges pénzt a Terror Háza

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Photoshop rajongói

Kilenc kép, hat festő, egy ecset. A Várfok Galériában február elejéig megtekinthető művek közös… Tovább olvasom