Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A győri megyéspüspök mondja a Szent István-napi szentbeszédet

Idén Pápai Lajos győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepi szentmisén a szentbeszédet a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.
Idén Pápai Lajos győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepi szentmisén a szentbeszédet. A budapesti Szent István-bazilika előtti téren rendezendő eseményen a közjogi méltóságok mellett jelen lesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius is.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai közösen mutatják be a Szent István-bazilika előtti téren, de a szentbeszédet idén a győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-i ünnepi szertartáson. Az eseményre meghívták mások mellett a közjogi méltóságokat, a kormány tagjait, illetve a diplomáciai testület tagjait.

A szertartás után kezdődik a Szent Jobb-körmenet, amely a Szent István tér-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utcán haladva tér vissza a bazilika előtti térre. A körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulnak majd. Az idei évben fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Katolikus Karitász is részt vesz az ünnepségen, hogy együtt adjanak hálát a segélyszervezet által végzett több évtizedes szolgálatért. A karitász munkatársai és önkéntesei Écsy Gábor országos igazgatóval és az egyházmegyei vezetőivel együtt vonulnak majd a körmenetben, egységes öltözékben, a szervezet zászlaja mögött - közölte a karitatív szervezet.

Az állami ünnepség szombat reggel a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával kezdődik a Kossuth téren, és az esti ünnepi tűzijátékkal zárul. Az e naphoz kapcsolódó népi hagyományok, az aratás végét köszöntő aratókoszorú készítése és a kenyérszentelés 1092-ben egészült ki a Szent István-ünneppel; VII. Gergely pápa utasítására I. László király (1077-1095) rendelte el az akkor már szentté avatott elődje ünnepének megtartását.

Az I. Szent István király (1000-1038) kézfejereklyéjeként tisztelt Szent Jobb kultusza hivatalos ünneppé 1424-ben emelkedett. Az ereklyét Mária Terézia (1740-1780) hozatta vissza Magyarországra 1771-ben, amelynek bemutatását minden év augusztus 20-ára rendelte el, és napját hivatalos nemzeti ünnepnappá nyilváníttatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipróbálta a gázspray-t: tűzoltók ürítették ki a házat

A tűzoltók kiürítettek egy XIV. kerületi társasházat csütörtökön, miután a lakók szúrós, maró szagot… Tovább olvasom