Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

A győri Hydro is befagyasztja fejlesztéseit

Folytatás az 1. oldalról.

A győri gyár jelenleg több mint hétszáz embernek ad biztos munkát és megélhetést. A kft. hengerfejeket és motorblokkokat gyárt, s nagy autógyárak beszállítója.
Dr. Havasi Ferenc, a Hydro Alumínium Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Horn-kormány idején elfogadott társasági törvény alapján illeti meg a norvég tulajdonban levő vállalkozást az adókedvezmény. A törvény beruházási adókedvezményekkel foglalkozó 21. paragrafusának 11. pontja kimondja: az adózó az adó teljes összegét beruházási adókedvezményként veheti igénybe az 1996. december 31-ét követően megkezdett, legalább tízmilliárd forint értékű, termék-előállítást szolgáló beruházás üzembe helyezését követő 10 adóévben.
– Megértem azokat a magyar cégeket, akik azt mondják, nekik fizetniük kell az adót, a multina-

cionális cégeket pedig megilleti az adókedvezmény, mi hasznunk lett volna azonban abból, ha ezek a cégek, mint a Hydro is, Szlovákiában vagy Lengyelországban fektetnek be – magyarázza dr. Havasi Ferenc, akitől megtudtuk azt is, az idén 350 ezer eurót, azaz 93 millió forintot kellene a Hydrónak befizetnie szolidaritási adó címén, jövőre pedig 300 millió forintot.

Vagyis nem az összeg nagyságát sokallják a vállalkozásnál, hanem a kiszámíthatóság hiányát. Ezek után ugyanis a norvég tulajdonos nem lát garanciát arra, hogy jövőre vagy azután nem terhelik meg egy újabb adóval magyarországi vállalkozását.
– Senkihez nem tudunk fordulni, bízunk a nyilvánosság erejében, a közepes nagyságú cégek ugyanis nem tudnak fellépni olyan erővel a magyar kormánnyal szemben, mint a nagyok – fogalmaz Havasi Ferenc. Kérdésünkre elmondta, a korlátozott lehetőségek ellenére megpróbálják a hasonlóan közepes cégeket összefogni, és sokan az érdekérvényesítést is hatékonyabban képviselhetik. Lehetőségként szóba jöhet még a Gépjárműgyártók Szövetsége.
Helyi adót a Hydro Alumínium az idén már fizet, ebben az évben szűnt meg ugyanis a helyiadó-mentessége. Ennek összege 2006-ban százmillió forint, jövőre várhatóan 300 millió forint lesz.
Kérdésünkre, hogy ha a kormány mégsem garantálja számukra a 2011-ig tartó országos adómentességet, s új invesztíciókra és fejlesztésekre nem kerül sor, akkor mikor jelentkezhet Győrben ennek kedvezőtlen hatása, a Hydrónál elmondták, a fél éven belül a kiírt tenderekre, új projektekre a győri gyár már hátrányos helyzetből pályázhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés

Ételfertőzés gyanújával mintegy félszázan fordultak orvoshoz, sokan pedig kórházi ellátásra is… Tovább olvasom