Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A gyönyörű fa

Hogyan öltöztessük ünnepi díszbe a karácsonyfát és környezetét? Saját készítésű karácsonyfadíszek.

A kevesebb néha több

A tarkabarka fa már nem divat, maradjunk a legfeljebb két színű változatnál
Hogy igazán harmonikus és ünnepi hangulatot kapjunk, a karácsonyfa díszítésének stílusban és színben is egységesnek kell lennie. Az ezerszínű, tarkabarka fa már régen kiment a divatból, ma már a két szín kombinációjára épülő összeállítások a kedveltek. A leggyakoribb páros a klasszikus piros és az arany kettőse, de egyre többen választják a hűvösebb, de elegánsabb kék-ezüst kombinációt is, ez nagyszerűen illik például a modern, króm kiegészítőkkel, fekete bútorokkal berendezett lakásokba. Aki merészebb, elszakadhat a megszokott, ünnepi színektől, s kísérletezhet meghökkentő, izgalmas árnyalatokkal, például a pinkkel vagy a türkizkékkel.  
A fa díszítésekor érvényes "a kevesebb több" elve: a mégoly szép díszekkel telezsúfolt fa elveszti szépségét, s a sok felaggatott cicoma nemcsak a fa természetes jellegét veszi el, hanem egymás szépségét is gyengíti.    

Az egyszerűség és visszafogottság az égőkre is vonatkozik: felejtsük el a villogó, piros-sárga-kék-zöld színű füzéreket, ezek nem kiemelik, hanem elnyomják a fa és a díszek szépségét. Az ágakra csíptethető viaszgyertya sem ajánlott, már csak azért sem, mert nagyon tűzveszélyes. Az apró, fehér vagy meleg sárga fényű izzósor minden színhez illik. Ügyeljünk rá, hogy megbízható helyen, üzletben vásároljuk, a kétes piacokon, pult alól vásárolt égők ugyanis akár tüzet is okozhatnak. (Érdemes figyelnia sajtóhíereket; a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség minden évben talál balesetveszélyes termékeket a piacokon.)

Aranyos ötlet a karácsonyfa ágait szalagokkal díszíteni. Szélesebb organzaszalagból kössünk masnikat, s egy-egy darab vékony dróttal erősítsük az ágak hegyére. Drótos szalagból még szebb és stabilabb darabokat formázhatunk. 

Vissza a természethez!

Rusztikus hangulatot árasztanak a kitömött szívek - nemcsak a karácsonyfán
A másik irányvonal a natúr, természetes hatású fadíszítés, amely elsősorban a természetes anyagokra épít. Piacokon is kaphatók például fonott szalma karácsonyfadíszek, de termésekből, tobozokból magunk is készíthetünk ízléses díszeket. Ha van kisgyerek a családban, díszíthetjük a fát pattogatott kukorica-füzérrel is, ezt a kisiskolások is könnyedén elkészíhetik. Visszatérhetünk a hagyományokhoz is, s aggathatunk az ágakra kidíszített mézeskalácsot, csak arra figyeljünk, hogy viszonylag kis méretű darabokat készítsünk, nehogy a súlyuk lehúzza az ágakat. 

Rusztikus hangulatú díszeket készíthetünk hobbifilcből. A sötétzöld vagy piros filcből vágjunk ki duplán nem túl bonyolult karácsonyi motívumokat - csillag, fenyőfa -, majd elütő színű hímzőfonallal, egyszerű férc- vagy pelenkaöltéssel varrjuk össze a két oldalt, úgy, hogy hagyjunk egy kis rést a kitöméshez. Vattával vagy szintetikus tömőanyaggal, egy ceruza segítségével tömjük enyhén pufira a díszt, majd varrjuk be a rést. A díszek közepére varrhatunk egy-egy natúr fagombot vagy díszíthetjük őket apró kockás, színes, vékony szalaggal. Ha ezeket a díszeket füzérbe kötjük, a lakás bármely pontját díszíthetik. Az egyes darabok közé akaszthatunk egy-egy apró aranycsengőt is.            

Folytassuk otthon!

Glitter-tollal gyönyörűen kidekorálhatjuk az egyszerű üveggömböket
Ha nem találunk kedvünkre való díszeket, vagy nem szeretnék egy vagyont kiadni rájuk, saját kezűleg is kidekorálhatjuk az egyszerű, olcsó karácsonyfadíszeket. Alapnak vásároljunk egyszínű gömböket, fényeset és mattot vegyesen. A díszítéshez használhatunk például aranycsillámos, úgynevezett glitter festéket, amelynek csőrös tubusa úgy néz ki, mint egy vastag tol, s használni is ugyanolyan egyszerű. A csillámló festékből húzzunk sávokat, rajzoljunk spirálokat, csillagokat, csigavonalakat a gömbökre. Ne ijedjünk meg, a festék tejfehér színe száradás után eltűnik, s csak a gyönyörű, arany vagy ezüst minta marad. A gömböket tovább dekorálhatjuk áttetsző organzaszalagból kötött masnival, esetleg néhány fehér vagy színes madártollal.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotóalbum - másképp!

Új kreatív tevékenység hódít Amerikában: a scrapbooking új ruhába öltözteti családi fényképeinket. Tovább olvasom