Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A gyógyszerészek után az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga

Ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga.
Ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga - derül ki a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által csütörtökön benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatból.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést.

Szócska Miklós közölte: a Magyarországon működő 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. Kiemelte: a cél az, hogy az elmúlt években kereskedelmi tevékenységgé vált gyógyszerellátás ismét a szakemberek, a gyógyszerészek kezébe kerüljön. Ennek érdekében a kormány - más intézkedések mellett - előírta azt is, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Ehhez a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítenék a patikusok többségi tulajdonrészhez jutását.

A patikai hitelprogramról szóló kormányrendelet és egy ahhoz kapcsolódó kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Szintén a patikai tulajdonlással összefüggően nyújtott be Balog Zoltán csütörtökön zárószavazás előtti módosító indítványt a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez, amely a többi között az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérrendezését tartalmazza. A több más szabályozást érintő pontosító rendelkezés mellett az indítvány azt is rögzíti, hogy a közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdoni hányadának átruházása esetén elővásárlási jog illeti meg az érintett gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal rendelkező gyógyszerészt, illetve bármely gyógyszerészt vagy az államot, de ebben a sorrendben.

Az érintetteknek az elővásárlási jog érvényesítésére a vételárról való értesüléstől számított 30 napon belül van lehetőségük. Ha erről nem nyilatkozik, azt "úgy kell tekinteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával" - fogalmaznak a szövegben.

A gyógyszerészi tulajdoni hányad biztosítása érdekében az állam tulajdoni hányadának értékesítésére annak megszerzésétől számított három éven belül pályázatot kell kiírni. A miniszter által benyújtott módosító indítványban az is szerepel: felhatalmazást kap a kormány arra, hogy az elővásárlási jogok gyakorlására, valamint a pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, s hogy kijelölje az állam elővásárlási jogát, illetve tulajdonosi jogait gyakorló szervet.

A miniszter indoklása szerint "a módosítás célja a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdon növelésének elősegítése, ezáltal a gyógyszertárak működésében a szakmai szempontok érvényesülésének és a magas színvonalú gyógyszerellátás további előmozdítása".

A tizenhárom jogszabályt módosító egészségügyi salátatörvény zárószavazása várhatóan pénteken lesz a parlamentben.

Olvasóink írták

  • 2. oxana 2013. június 21. 15:29
    „1. dödike

    Jól látod.”
  • 1. dödike 2013. június 21. 09:39
    „A trafikok után ezek szerint a patikák következnek,csak más módszerrel de a végeredmény ugyanaz lesz.A szesz még várat magára de azért a vendéglátósok is készüljenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Bajnai milliárdokkal károsítja az államot˝ - a volt miniszterelnök perel

A Fidesz szerint Bajnai Gordon ismét megbukott, miután kiderült, hogy neki és családjának komoly … Tovább olvasom