Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A gyógypedagógus rovata

Ha meg akarjuk ismerni a világ egy távoli részét, bizony fel kell kerekednünk és el kell utaznunk.
Minden családnak saját története van

Ha meg akarjuk ismerni a világ egy távoli részét, bizony fel kell kerekednünk és el kell utaznunk. Rosszabb esetben könyveket, filmeket kell beszereznünk és hosszasan tanulmányoznunk.  Egyébként pedig mindig nyitott füllel kell járnunk és keresnünk az alkalmat az információk összegyűjtésére.
 
Amennyiben szeretnénk megismerni sérült embertársainkat, meg kell próbálni összegyűjteni az ismereteket róluk. Megismerhetjük szoká-
saikat, örömüket és bánatukat, családjukat és képességeiket. Kialakulhatnak olyan kommunikációs csatornák, amelyek mindkét fél számára tartalmasak lehetnek.

Szembesülés a mássággal

Munkám során több, sérült gyermeket nevelő családot ismertem meg. Életük fájdalommal kövezett út. Ezt a fájdalmat sok szülő nehezen viseli. Sajnos az apák, ritkábban anyák kilépnek a családi kötelékből. A családnak szembesülnie kell másságával.

Minden családnak saját története van. A sérült gyermek születése alapjaiban változtatja meg a család életét. Gyakran elmaradnak a tágabb család tagjai, barátok, az ismerősök is csak köszönnek és sietnek tovább.

Számos tényező befolyásolja

A sérült gyermeket nevelő családok működését több tényező is befolyásolja. A sérülés természete, súlyossága, a sérülés szembetűnő volta. Kisgyermekkorban  feltűnőbb egy mozgássérült gyermek, mint egy  enyhén értelmi fogyatékos kisgyermek.

Számít az is, hogy vannak-e egészséges testvérek, mekkora a család. Szerencsés esetben az egészséges testvérek nagy támaszai lehetnek a szülőknek. Nem kell külön magyaráznom azt, hogy a család anyagi helyzete milyen mértékben befolyásolja a gyermek ellátását. Módosabb szülők sokféle privát megoldáshoz jutnak a gyermek gondozásával, terápiájával kapcsolatban. Meg kell jegyeznem, hogy a fogyatékosságok visszafordíthatatlan állapotok.

Út az elfogadásig

A család életét jelentősen befolyásoló tényező a környezet értékrendszere. A családoknak meg kell vívniuk a maguk harcát az egészségüggyel, oktatással, társadalommal és a bürokráciával is.
Az igazi harc azonban az otthoni csata. A sérült gyermeket el kell fogadni és a rokonokkal, barátokkal el kell fogadtatni. A szakirodalom szerint a szülők lelkében ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint a gyászreakció során. Önvád, hárítás, megnyugvás és elfogadás. Komoly küzdelem ez az édesanyának és apának. A gyász során belenyugszunk a megváltoztathatatlanba, a sérült gyermek nevelése kapcsán viszont naponta szembesül vele a szülő. És aztán számolni kell a jövő nyomasztó kérdéseivel is. (Folytatjuk)

Füves Zsuzsa gyógypedagógus
Az elfogadás jelentősen erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom