Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A gyógyítás hatékonyabb módját kutatják

Számos betegségünkre remélünk gyógyírt a rohamléptekben fejlődő tudománytól. A Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézetében egy kutatócsoport azon dolgozik, hogy a génkutatás segítségével kapjon választ arra, miként segíthetnek leghatékonyabban – többek között – a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Kórházban: amikor már nagy a baj. Illusztráció: Gyenes Kálmán
A 2000-es országos adatok szerint Magyarországon a középkorú lakosság kétötödének, az idős férfiak kétharmadának, míg a korosabb asszonyok háromnegyedének vannak vagy voltak szív- és érrendszeri panaszai – beleértve a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, a trombózist és az agyér-elmeszesedést. Évente 76 ezer ember hal meg ezekben a betegségekben. A daganatos kórképek halálozási aránya valamivel kedvezőbb képet mutat, de a szám így is megdöbbentő: évente 34 ezer embert veszítünk el rákos megbetegedés miatt.

Rossz adatok

– Magyarországon az egyes régiók közötti különbségek a halálokoknál is megmutatkoznak. A Dél-Alföld szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedési statisztikája nagyjából azonos a dél-dunántúlival, rosszabb a Nyugat-Dunántúl és Budapest adatainál. Ami még elszomorító adat régiónkra nézve: az öngyilkossági arány évtizedek óta a dél-alföldi megyékben a legmagasabb – tudtuk meg dr. László Zsuzsannától, aki egy olyan kutatócsoportot vezet Szegeden, amely a dél-magyarországi régióból érkező páciensek vérmintáinak molekuláris genetikai vizsgálatát végzi. Munkájuk a genetikai és a fejlődési rendellenességek megelőzését, a női és férfimeddőség, a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, valamint a vérzékenység okai- nak megállapítását szolgálja.

A doktornő elmondta: az Orvosi Genetikai Intézet Molekuláris Genetikai Laboratóriumát az intézet vezetője, dr. Szabó János professzor azzal a céllal alapította meg, hogy génszintű módszerekkel is vizsgálhassák a genetikai rendellenességeket, illetve a fent említett népbetegségek a rák, a leukémia, a trombózis genetikai hátterét.

– A molekuláris genetikai vizsgálatok – egyéb eljárások mellett – a betegség okainak pontosabb megállapítását segítik. Ma már teljesen elfogadott nézet, mely szerint az úgynevezett népbetegségek sok gén és a környezeti tényezők együttes hatására alakulnak ki. A több tényező hatására létrejövő betegségeknél ma még kutatjuk azokat az eltéréseket, genetikai különbségeket az egészséges állapothoz képest, amelyek utalhatnak a betegség kialakulására. Az egyéni genetikai háttér részletesebb elemzése magyarázatot adhat arra, hogy egyes emberek kevésbé, míg mások inkább fogékonyak e betegségek kifejlődésére.

Dr. László Zsuzsanna genetikus. Fotó: Karnok Csaba
Csupán vérvétel


Ugyanez a tény befolyásolja a genetikai alkatnak megfelelő, úgynevezett „személyre szabott gyógyszerválasztást" is, a gyógyszer fő hatásának növelése és a mellékhatások csökkentése érdekében. A népbetegségnek számító komplex betegségek száma hazánkban egyre növekszik, a felismerésükre, kezelésükre ma még nem kellő időben kerül sor. A késői stádiumban végzett kezelés költségei ugrásszerűen emelkednek, tovább növelve az amúgy is súlyos anyagi helyzetben lévő egészségügy terheit. A gazdasági elemzések azt mutatják, hogy a betegségek megelőzése jóval olcsóbb, ezért mindenképp ennek megvalósítására kell törekednünk – mondta el dr. László Zsuzsanna.

Beszélt arról, hogy a betegségek génszintű felismerése, kezelése új koncepciók, stratégiák kialakítását teszi szükségessé. Az eredmények közlése szigorú orvosi normák szerint, a modern genetikai tanácsadás keretében zajlik. A doktornő szavaiból kiderült, hogy a molekuláris genetikai vizsgálattól egyáltalán nem kell tartania a betegnek, számára ez csupán vérvételt jelent.

S hogy ki vehet részt egy ilyen vizsgálaton? Dr. László Zsuzsanna elmondta: a különböző szakterületek orvosai kérhetik pácienseik számára a genetikai vizsgálatot.

Gyógyszergyár is segít

A kutatás folytatása komoly anyagi forrás bevonását igényli, ezért is fontos, hogy a szegedi kutatócsoport nemrégiben egy neves gyógyszergyár kisebb támogatását elnyerte. A Magyar Onkológusok Társasága és a szponzoráló gyógyszergyár figyelmét egy, a daganatos betegségek gyógyítását célzó kutatásukkal érdemelték ki. A dr. László Zsuzsanna vezette csoport, az onkoterápiás klinikával közösen, egy olyan génváltozat vizsgálatán dolgozik, amely információt adhat még a kemoterápiás kezelés megkezdése előtt a kezelés hatékonyságáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaúd-Arábia a WTO tagja

Szaúd-Arábia tegnap hivatalosan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 149. tagországa lett. A WTO… Tovább olvasom