Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A gyerek egyre kevesebb, a probléma pedig egyre több

Elkezdődött a tanév, s ilyenkor sok szülő kopogtat be csemetéjének segítséget kérve a Mosonmagyaróvári Nevelési Tanácsadóba. A szakemberek számos feladatuk mellett most azon is fáradoznak, hogy a túlsúlyos óvodásoknak és iskolásoknak könnyebben menjen a fogyás, ezért csoportos foglalkozásokat indítanak számukra.
A Lajta-parti városban 1983 óta működik a nevelési tanácsadó. Domsichné dr. Mezzei Márta pedagógiai szakpszichológus már az intézmény alapítói között ott volt. A tanácsadó igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a mosonmagyaróvári központjukban dolgozó szakemberek mellett múlt évtől a kistérségi társuláshoz kapcsolódva bővült a feladatkörük, így három helyen működik már részlegük: Jánossomorján, Hegyeshalomban és Héderváron. A településeken egy-egy pszichológusuk és logopédusuk munkálkodik. Van továbbá egy utazó gyógytestnevelőjük is, aki igény szerint minden faluban tart foglalkozásokat.
A nevelési tanácsadó szakembereinek a tanév előrehaladtával egyre több feladatuk van, de a szülők bármikor megkereshetik őket és igyekeznek minél előbb fogadni a gondban lévő óvodásokat, iskolásokat. Az igazgató hangsúlyozta: bár a gyermeklétszám évről évre folyamatosan csökken, a problémás lurkók száma egyre nő. Sok a szorongó kicsi, de még több az agresszív magatartású. Utóbbiaknál a szakember szerint családi gondok vannak a leginkább a viselkedészavarok hátterében. A nevelési tanácsadó 3–18 év közötti gyerekeknek nyújt segítséget, de a legtöbb kezeltjük óvodás és általános iskolás, kamaszok már csak elvétve akadnak. A panaszok között jelentős helyen szerepelnek az alvászavarok, az éjszakai vizelettartási gondok, az étkezési és az iskolafóbiák, valamint a különböző tanulási problémák is.
De akadnak olyan gyerekek is, akik csak otthon beszélnek, más környezetben nem hajlandóak megszólalni. A tanácsadóban a beszédhibás gyereken is segítenek.
A közhiedelemmel ellentétben azonban például a hadarás vagy dadogás mögött kevésbé egy-egy lelki trauma áll, inkább ezek is a családi gondokra vezethetők vissza.
A beszédhibás gyerekekkel ajánlott középső-nagycsoportos korban a tanácsadóhoz fordulni, az olyan kicsikkel pedig, akik háromévesen még nem beszélnek, mindenképpen fel kell keresniük a szülőknek a szakembereket.
Az utóbbi években egyre több a túlsúlyos gyermek hazánkban is. Az egykori Bartók Béla Általános Iskola épületében található nevelési tanácsadó munkatársai is felismerték, hogy ez milyen komoly testi és lelki problémákat eredményezhet. Éppen ezért most egy csoportot indítanak ezeknek a gyerekeknek, ahol heti egy alkalommal pszichológus, védőnő és gyógytestnevelő segít nekik tanácsokkal azért, hogy megszabadulhassanak felesleges kilóiktól. A programra még lehet jelentkezni a következő telefonszámokon: 204-560, vagy 203-232.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom