Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A Graboplast milliárdos nyeresége

– Egymilliárd 240 millió forintos nyereséggel zárta az elmúlt évet a győri Graboplast Padlógyártó Zrt., amely centralizációt hajt végre, március elsejétől leányvállalatait megszünteti, s beolvasztja a részvénytársaságba – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.
A több mint egymilliárd forintos nyereség mellé 17 milliárd forintos forgalom társult. A korábbi évhez képest kisebb forgalmat azzal magyarázta Jancsó Péter, hogy eladták a Soproni Szőnyeggyárat és bezárt a Grabotext Kft. is, amely nem szőtt kelmét gyártott. A 2005-ös év nem volt kedvező a Graboplast számára. Az olaj árszínvonalának köszönhetően folyamatosan nőttek az alapanyagárak, amelyet a társaság – a kiélezett versenyhelyzet miatt – nem tudott érvényesíteni termékeinek áraiban. A II. félévben enyhültek a kedvezőtlen külpiaci hatások, ami pozitívan hatott a forgalomra és az eredményre is.
A Graboplast elmúlt évi termelésének 90 százaléka exportpiacokon talált vevőre, a fennmaradó 10 százalék Magyarországhoz köthető.
Az alacsony hazai arányt azzal magyarázta Jancsó Péter, hogy kevés új lakás épül és felújításokra is alig jut.
A társaság intenzív beruházási tevékenységet folytatott 2005-ben, melynek összértéke meghaladta a 2 milliárd forintot. Kecskeméten 1,7 milliárd forintot, a tatabányai padlógyárban pedig 400 millió forintot költöttek fejlesztésre.
A Graboplast termelésének már csak harminc százaléka köthető Győrhöz, termékeinek hetven százalékát más megyékben gyártja. Ugyanakkor az irányítás száz százalékban győri.
– Az idén 10 százalék feletti forgalomnövekedéssel, és az előző évinél magasabb üzemi jövedelmezőséggel számolunk – hangsúlyozta Jancsó Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullpártrendszer

Javaslom a tisztelt Olvasóknak a nullpártrendszert, az anarchia szabályozott változatát. Tovább olvasom