Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A GPS-en buktak

meg a réztolvajok

Négy tonna, nyolcmillió forint értékű rezet loptak el egy Győr melletti telephelyről a színesfémtolvajok a napokban. A precízen tekercselt dobok felét vandál módon fejszével, vágókkal darabolták fel értékesítéshez a Rába árterében.
Az egyik, Győr szélén található kamionparkolóban állt a napokban egy nyerges vontató, hogy a rakterében lévő réztekercseket a megrendelőhöz szállítsa. A hajnali indulás előtt derült ki: ismeretlenek a szállítmányból elvittek négy, egyenként egytonnás tekercset. A telephely tulajdonosa azonnal értesítette a rendőrséget, s mindvégig aktívan segítette a nyomozást.
A győri kapitányság bűnügyi osztályának nyomozói először a telephelyen rögzítették a nyomokat, majd – miután egy hátsó rakodófalas teherautónak is nyoma veszett – rekonstruálták, hogyan vihették el a rakományt a tolvajok. Az ellopott járművel rátolattak a réztekercseket szállító kamion hátuljára, majd átgörgettek négy csévét. Arra nem gondoltak az elkövetők, hogy az elkötött teherautó műholdas (GPS) nyomkövetővel van felszerelve.
A bűnözők először Újvárosba, egyikük házához hajtottak, ahol két tekercset legurítottak a platóról, majd a Rába-töltésen elindultak Rábapatona felé. A várostól öt kilométerre, az ártéren a másik két tekercset is leemelték, mégpedig úgy, hogy egy fához kötötték a hengereket, majd kijártak alóla a teherautóval. Ezután az autót elvitték máshová és magára hagyták. A rezet vandál módon fejszével, vágókkal elkezdték lefejteni a dobokról.
A GPS-adatok alapján a nyomozók a tulajdonos segítségével eljutottak az elhagyott járműig. Útközben belebotlottak egy színesfém-feldolgozóba, amiről később kiderült, semmi köze az ügyhöz. Miközben a rendőrség vizsgálta a környéket, a bűnügyi osztály vezetője, Szollinger János és a helyszínelő alosztály vezetője, Nagy László egy rendszám nélküli Fordra lettek figyelmesek. Két ismert alak ült benne, akiket rutinosan elkezdett faggatni a két alezredes.
Rövid beszélgetés után a két férfi beismerte: benne voltak a lopásban. Autójukba egy olyan rádió volt építve, ami két napja még egy másik gépkocsiban szólt. A rendőrség rövidesen a másik két bandatagot is elfogta, most mind a négyen előzetesben várják az ügy befejezését.
A részletes vizsgálódás során kiderült: a kvartett egy olyan bűnözői csoport része, akik a bűncselekmények elkövetéséhez autókat, teherautókat loptak, majd a végén bányatavakba – kedvenc helyük az Újváros melletti Nép utcai tó – lökték azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom