Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A görög kultúra népszerűsítéséért

A soproni görög kisebbségi önkormányzat élén végzett kulturális szervező tevékenységéért és a cserekapcsolatok kialakításáért a Civitas Fidelissima-díj bronz fokozatával tüntetik ki Szabó Pálnét. Az egykori elnök tíz évig vezette a kisebbséget.
Tíz éven keresztül vezette a soproni görög kisebbségi önkormányzatot Szabó Pálné, az általa végzett kulturális és szervező munkát a Civitas Fidelissima-díj bronz fokozatával ismerik el a hűség napján. – Minden évben két alkalommal szerveztünk, illetve szervezünk görög estet, Görögország két nemzeti ünnepén – mondta el a Kisalföldnek Szabó Pálné, aki 1949-ben, akkor még Ikonomu Eleni néven polgárháborús menekültként érkezett Magyarországra.
„ Ezek az estek olyannyira népszerűvé váltak, hogy az itt élő görögökön kívül több száz soproni is ellátogatott a jó hangulatú kulturális rendezvényekre.”
– Mikor Sopronba kerültem, felfedeztem, hogy sok honfitársam él a városban, és a kapcsolattartás egyre intenzívebb lett közöttünk. 1995-ben – elsőként – megalakítottuk a soproni görög kisebbségi önkormányzatot, mely tíz éven keresztül fennállt. Jóllehet, idén nem alakult újjá a szervezet, de a kulturális programjainkat, rendezvényeinket továbbra is megrendezzünk, kapcsolatainkat ápoljuk – tette hozzá Szabó Pálné.
A görög kisebbség számtalan cserekapcsolatot létesített, főként a zene, az oktatás és a sport területén. A VasVilla-gimnázium például az ő közreműködésükkel vette fel a kapcsolatot egy spártai gimnáziummal, a soproni vízmű pedig egy hasonló görögországi szervezettel. Azóta cserelátogatásokra is sor került. – Körülbelül tizenegy–tizenkét görög család él Sopronban – tette hozzá Szabó Pálné, akinek – tolmácsként – nemcsak a városból, de az egész Dunántúlról köszönhetik görögországi kapcsolataikat a különböző kulturális egyesületek néptánccsoportjai. Mint az egykori elnöktől megtudtuk, szeretné, ha megvalósulhatna Spárta és Sopron testvérvárosi kapcsolata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint sport

Nehéz lenne egyetlen jelzővel illetni mindazt, amit a taoista tai csi jelent. Több mint sport és nem… Tovább olvasom