Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

A Google nemet mondott Amerikának

Bíróság előtt tagadta meg annak a hivatalos kérésnek a teljesítését a Google, mely a felhasználói által begépelt szavak teljes heti listájának átadásra irányult –írja a BBC.
A határozott hangvételű irat szerint a keresett szavak listájának kiadása súlyosan sértené a felhasználók személyiségi jogait, és üzleti titkokhoz segítené hozzá riválisait. A beadvány arra is kitér, hogy a kért adatok átadása teljességgel értelmetlen lenne, és nem juttatná hozzá a kormányt az őt érdeklő információkhoz.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma még január végén kérte a négy legnagyobb amerikai keresőmotor üzemeltetőjét, így a Google mellett a Microsoftot, a Yahoot és az AOL-t kereséseik listájának átadásra. Eleinte a Google csak megtagadta a kérést, most hétvégén azonban hivatalos formába öntötte ellenállását. A 25 oldalas bírósági beadvány erősen kritizálja egy a keresőbe begépelt szavakat gyűjtő adatbázis közzétételét.

Az igazságügyi tárca célja a bekért keresési adatokkal annak bizonyítása, hogy az önkéntes elveken nyugvó tartalomszűrés nem óvja meg kellő képen a kiskorúakat az „ártalmas tartalmaktól" elsősorban a pornográf anyagoktól. A Google beadványában annak ad hangot, hogy a kormány elképzelése a leadandó adatok hasznáról teljes tévedésen alapszik. Szerintük az elképzelés onnantól kezdve téves, hogy nem veszi figyelembe, hogy a kereső algoritmusok, időről időre egy adott szóra más és más találatokat hoznak ki, tehát eleve nem dinamikus rendszerben gondolkodnak. Hozzátették még, hogy egy mérnöküknek több mint egy heti munkájába telne, egy-egy heti szóösszeállítás létrehozása.

A Google közleménye szerint, „felhasználóink mind bíznak benne, hogy az általuk a keresőboxba begépelt adatokat mi harmadik fél számára nem tesszük elérhetővé tisztelve személyiségi jogaikat."

Eközben a z Amerikai Civilek Liberális Uniója (ACLU) a Google-t támogató nyilatkozatot tett közzé. A ACLU jogászai szerint: "Ez a megidézés újabb ékes példája a kormány túlszabályozási törekvésének, melynek értelmében feljogosítva érzi magát az állampolgárok olyan privát adatainak megszerzésére melyekről azt állítja, hogy szükségesek saját biztonságuk érdekében".

A bíróság várhatóan március 13.-án dönt az ügyben. Az igazságügyi minisztérium kérése mellett a Google-t erős támadások érték az utóbbi időben amiatt, hogy a kínai internetpiac megtartása végett együttműködik a kínai kormánnyal a lakossági tartalomszűrésében.

Forrás: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom