Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A Google az Apple és a Coca-Cola előtt

A Google internetes keresőprogram, az Apple és a Coca-Cola a három legnépszerűbb márka a világon, legalábbis a Brandchannel márkaszavazásának eredményei szerint.
A világ vezető márkatanácsadó cége, az Interbrand internetes oldalán olvasható a Brandchannel legújabb felmérésének eredménye. A felmérés a „közönség", pontosabban a szaklap előfizetőinek szavazatai nyomán állt össze, s így készült a világ legnépszerűbb márkáinak ranglistája.
A szavazatok 15 százalékát kapta a felmérés során a Google internetes keresőprogram. Ez a site korábban is igencsak népszerű volt, hiszen tavaly már a negyedik helyen végzett a voksoláson.
A Google-t méltatva a Brandchannel megjegyzi, hogy könnyen használható, gyors keresőről van szó, amely az internet hatékonyságát rendkívüli módon fokozni tudja. A márkanév elterjedtségét pedig talán az érzékelteti a legjobban, hogy az angolban egyre inkább kezd terjedni a „to Google" ige a keresés egyfajta szinonimájaként.
A szavazás érdekessége, hogy a második helyre egy olyan márka került, amely csak a voksolás lebonyolítási formája miatt juthatott ilyen előkelő pozícióba. Gazdasági és „brand"-szakértők, vagyis márkaspecialisták aligha rangsorolták volna előre ugyanis az Apple-t, amely a számítógépgyártásban messze lemaradt konkurenseitől. Ugyanakkor az Apple-nek van egy fanatikus rajongótábora, amelyik mindig beszavazza a világszinten mindössze 3, Amerikában pedig 5 százalékos piaci részesedéssel rendelkező céget a legnépszerűbbek közé.
Az Apple egyébként 14 százalékot kapott a voksoláson, ám a második helye visszaesésnek számít, hiszen tavaly elsőként végzett a „versenyben" a PC-gyártó. Az Apple népszerűségéhez ugyanakkor hozzájárul egy sajátos pozicionálás is: a cég Dávid–Góliát párharcot idéző küzdelme a nála sokkal nagyobb riválisokkal, akiket elsősorban formatervezéssel próbál felülmúlni.
A harmadik helyen a Coca-Cola végzett, a szavazatok 12 százalékával. A kólagyártót aligha kell bemutatni, sokáig ezt a céget mondták a világ legértékesebb brand-tulajdonosának. Sokkal inkább bemutatásra szorul a Starbucks, amely a negyedik helyre került 11 százalékkal. A seattle-i székhelyű cég ugyanis csak nemrégiben kezdett Európában terjeszkedni. A Starbucks Coffee Company kávét árul, és kontinensünkön tavaly nyitotta meg az első üzletét. A zürichi kezdés után Bécsbe is betörtek, abba a városba, amely háromszáz évvel ezelőtt az európai kávékultúra kialakulásában kulcsszerepet játszott. Idén Spanyolországban és Németországban is szeretné megvetni a lábát a Starbucks, amely csak tavaly 1200 üzlet megnyitását jelentette be.
Az ötödik helyre az Örs vezér tér lakói körében nem túl népszerű, világszerte azonban igencsak kedvelt Ikea bútorkereskedelmi cég került. Az Ikea 10 százalékot kapott. (Érdemes tudni a cég tulajdonosáról, Kamprad úrról, hogy svéd származása ellenére Svájcban él, és az amúgy nem túl szegény ország leggazdagabb emberének számít…)
A globális ranglistán az Ikeát a Nike sportszergyár, a Nokia mobiltelefon-készítő, illetve a BMW autógyár követi. A tizedik helyre a svéd Absolut került. Ha az európai márkaranglistát nézzük, akkor a finn Nokia még előbb jár: kontinensünkön ez a legnépszerűbb brand, megelőzi az Ikeát, viszont itt is a BMW következik a rangsorban a két skandináv cég mögött. A BMW Európában rögtön két márkanevet is a magáénak tudhat: a harmadik legnépszerűbb ugyanis a MINI kisautó lett, míg az anyacég, maga a BMW a negyedik helyre szorult saját másik produktuma miatt. Ezt azonban valószínűleg a legkevésbé a bajorok sajnálják…
A FigyelőNeten korábban már beszámoltunk az Interbrand egy másik felméréséről, amelyet a BusinessWeek magazinnal közösen végzett, és amelyet a Figyelő hetilap is közölt. Az Interbrand ugyanis nemcsak közönségszavazok alapján vizsgálja a márkák sikerességét. A szakmai rangsorolás alapján egyébként a világ legsikeresebb márkája továbbra is a Coca-Cola. A leginkább a Samsung növelte imázsértékét, míg a legdrasztikusabban az AT&T esett vissza.
Az Interbrand és a Business Week által készített listára a legalább egymilliárd dollárt érő márkák kerülhettek fel. Kiválasztásuk két kritérium szerint történt. Először is globálisaknak kellett lenniük, ami azt jelenti, hogy az eladások minimum 20 százaléka a gyártó cég anyaországán kívül realizálódjék. Másodszor rendelkezésre kellett állniuk a nyilvánosan hozzáférhető, az értékelés alapját képező pénzügyi és marketingadatoknak – olvasható a FigyelőNeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői fogadóórák

Győr-Ménfőcsanak. Gangl András és Szabó Jenő képviselők ma délután 2-től 4 óráig fogadóórát tartanak… Tovább olvasom