Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

A Google adatbázist takarít

A világ legnépszerűbb internetes keresője, a Google hadat üzent a szélsőséges tartalmú weblapoknak, és adatbázisának megtisztításába kezdett, egyelőre a német és francia nyelvű változatban.
Az Internet nyújtotta szólásszabadság nagy lehetőség lehet az elnyomott kisebbségeknek, azonban visszaélésekre is akad példa, nem kis számban. A való életben el nem fogadott, betiltott ideológiai eszmék, tartalmak a Világhálón gyakran szélesebb embereket képesek elérni - köszönhetően az Internet ellenőrizhetetlenségének. Persze nem arról van szó, hogy egy-egy oldalt lehetetlenség lenne eltávolítani, hanem arról, hogy ezek megtalálása is nehézkes.
Hogyan lehet eljutni egy ilyen weblapra? Az egyik kézenfekvő megoldás az internetes keresők használata. A Google felismerte ezt, s egy ideje már harcol az ellen, hogy adatbázisából eltüntesse az ilyen típusú bejegyzéseket. Ennek folyománya volt a napokban végrehajtott tisztogatás, melynek főként neonáci website-ok, az úgynevezett ˝fehér erő˝ mellett állást foglaló lapok voltak célpontjai. Emellett tiltásra került olyan website is, amelyet egy radikális keresztény szervezet működtet, s célja az abortusz betiltása. Összesen 113 weblap esett áldozatul az akciónak.
Érdekes, hogy a törlés nyomán csak a francia és a német (google.fr és google.de) Google-ből nem lehet megtalálni ezen oldalakat, a Google.com-ot használva továbbra is bele lehet akadni az emberi normák ellen állást foglaló weblapokba. Ennek oka a német és francia törvényekben keresendő: a két ország korábban határozatot hozott, hogy tilos országa területén olyan website-ot üzemeltetni, amely a rasszizmus eszméit népszerűsíti, különös tekintettel a nácizmusra. Emellett azt is megkövetelték a nemzeti Internet-szolgáltatóktól, hogy blokkolják a hasonló tartalmú külföldi oldalakat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángnyelvek melegében

A tél közeledtével néha jólesne egy-egy fárasztó nap után s meleg szobában olvasgatni és… Tovább olvasom