Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A gondokkal is vonzó a polgármesterség

A Mosonmagyaróvár környéki települések polgármestereinek többsége – a huszonötből húszan – újraindul az elöljárói tisztségért az októberi helyhatósági választásokon. Döntésüket az eddig elért eredményeikkel indokolták.
Bezenye polgármestere, Schmatovich Mátyás vállalja az újbóli megmérettetést. Az utóbbi négy év fő eredményének tartja, hogy a falu sikeresen működni tudott a rossz anyagi körülmények dacára is. Égetően sürgős viszont az úthálózat felújítása, mely pénzhiány miatt eddig kényszerűen elmaradt.

Fazekas Zoltán, Darnózseli vezetője szintén indul ősszel. A múlt években sokat haladtak a kerékpárúttal, korszerűsítették az iskola világítását és a falu közvilágítását, teljes lefedettséggel működik a kábeltévé a helyi csatornával együtt, saját honlapot hoztak létre, elkészült a jól felszerelt, magántulajdonban lévő orvosi rendelő, a sportegyesület segítségével pedig színvonalassá fejlesztették a sportpálya kiszolgálóegységeit. A falu gyermekei a testvértelepülési program révén már második alkalommal nyaralhattak Felvidéken. A falu büszke közösségi életére és kiváló színvonalú iskolájára, valamint zeneiskolájára is.

Szokoli Sándor, Dunakiliti elöljárója is újra megméreti magát októberben. – Az előző ciklusban végzett fejlesztések magukért beszélnek – mondta a polgármester. – Az utak, az intézmények, az iskola és az óvoda korszerűsítése, a járdák felújítása mind nagy eredmény; ezenkívül minden évben lezajlott egy-egy nagy volumenű, tízmilliós nagyságrendű beruházás.

Dunaremete polgármestere, Marovics Géza is indul a következő ciklusban. Az orvosi rendelő elkészültét, a templomtér kialakítását, a tűzoltószertár felépítését és a faluház belső felújítását említi az eredmények között, valamint, hogy három út új burkolatot kapott, elkészült a rehabilitációs csatorna és jelentős közterület-rendezés is folyt a faluban.

Tóth István, Dunasziget vezetője is vállalja a megmérettetést.
– Sikerült iskolánkat és óvodánkat megőrizni, szervezettebbé vált a közösségi és egyesületi élet. Felújítottuk a strandot, átépítettük a községháza tetőszerkezetét, jelentős informatikai eszközbeszerzés történt. Felújítottuk a Fő utca burkolatát is, valamint társadalmi munkával a két tűzoltószertárat. Mindhárom temetőben ravatalozó-előtetőt és díszburkolatot építettünk – sorolja az eredményeket a polgármester.
Bár habozott egy ideig,

Galambos Jenőné is indul a választáson.
– Olyanok kértek fel, akiktől ezt megtiszteltetésnek érzem. Már a nyugdíj felé közeledem, de mi, idősebbek már nem futunk olyan gyorsan, mint a fiatalok, viszont ismerjük a legrövidebb utat – mondta a feketeerdői polgármester.

Az előző évek eredménye, hogy a településen minden közmű megtalálható s hogy lakható, komfortosított, kellemes falu lett. Mosonmagyaróvárról is egyre többen költöznek át, épül az új utcasor. Rendben tartott, virágos falu Feketeerdő, a Virágos Magyarországért pályázaton az első perctől részt vesznek.

Halászi vezetője, Majthényi Tamás is jelöli magát a következő négy évre. Sikerként említette, hogy a benyújtott pályázatok nagy arányban sikeresnek bizonyultak, megtörtént a kerékpárút kiépítése, az iskolai tornaterem felújítása, útépítés és útrekonstrukció is folyt.

Juhász József Héderváron indul újra az őszi választáson. Az előző ciklus eredményei közé sorolja az önkormányzat stabil, hitelektől mentes gazdasági helyzetét, az utak felújítását és a kábeltévé-hálózat kiépítését. Nagy siker a három önkormányzat iskolásait és óvodásait összegyűjtő pedagógiai központ. A falu történetének legnagyobb beruházása, a szennyvíztelep kapacitásbővítése háromszázmillió forintos vállalkozás volt.

A hegyeshalmi Vincze Zoltán is vállalja a megmérettetést.
– Megalapoztuk a falu tervszerű fejlődését. Jelentős beruházás volt a 200 ezer négyzetméteres logisztikai terület, az ide települő cég négy év alatt hatszáz embernek ad munkát. Felújítottuk az iskola egyik épületét, sikeres pályázatokat nyújtottunk be, készek a Mosonmagyaróvár–Hegyeshalom kerékpárút tervei. A lakossággal összefogva megteremtettük azt a köznyugalmat, mely néhány más településről sajnos hiányzik – nyilatkozta a polgármester.

Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja vezetője is indul az őszi választáson. Vezetése alatt az önkormányzat stabil gazdálkodást folytatott, a négy év folyamán sikerült hitel nélkül intézni a város ügyeit. Látványos eredmény és jogos büszkeség, hogy 2004-ben az addigi nagyközség városi rangot kapott.

Károlyháza polgármestere, Szép Károly is vállalná következő ciklusát. A Kimlétől nemrég különvált faluban a legelső teendő az önálló lét jogi feltételeinek megteremtése volt. Ezenkívül az elmúlt négy évben sikerült megteremteni a stabil gazdálkodást és elérni (egy kivételével) valamennyi út szilárd burkolását, mely a polgármester szerint párját ritkítja a megyében. A falu büszke közösségi életére, hat-nyolc egyesületére is.

Kimle vezetője, Balsai Zsuzsanna szintén indul ősszel. Büszke rá, hogy a szűkös anyagiak ellenére javítottak az utak állapotán, új építési telkeket alakítottak ki, jól működnek a kisebbségi önkormányzatok és az intézményhálózat. Nagy siker, hogy megnyerték a Leader+ pályázatot. A civil szervezetekkel együtt élénk, programokban gazdag kulturális élet folyik Kimlén.

Ekker Károly, Kisbodak vezetője is jelölteti magát. Az elmúlt ciklusban sikerült újjáépíteni a kultúrházat – ez tíz év takarékoskodásának, egy sikeres pályázatnak és egy elnyert hitelnek lett az eredménye. A halottasházat is felújították.

Csaplár Zoltán polgármester, Lébény vezetője szívinfarktusa ellenére is vállalja a következő ciklust.

– Több felkérést is kaptam civil szervezetektől és egyénektől – indokolja döntését a polgármester. – Intézményrendszerünk magas színvonalához végig biztosítottak voltak a feltételek. Tizennégy civil szervezetünket is támogattuk erőnk szerint, általuk pedig egységesebbé válhatott Lébény. Évi ötvennégy rendezvényünkkel azon vagyunk, hogy valamennyi réteg és korosztály megtalálja kikapcsolódási és szereplési lehetőségét. Folyamatosan zajlott műemlék templomunk, emlékműveink és köztéri alkotásaink karbantartása, fejlesztettük az ipari parkot, működik a teleház a faluba bevezetett széles sávú internettel.

– Eljött az ideje a nyugdíjba vonulásnak – döntött Rosenberger András, Levél polgármestere. – Sikerült a falut fejlődési pályájára állítani: épülnek a szélkerekek és egy osztrák cég is betelepült. Felújítottuk a százéves községháza és az iskola épületét, úthálózatunk pedig kitűnő minőségű: egy kátyú sincs a faluban. A járdák egyharmada is készen áll. A kommunális munkákra sikerült megbízható brigádot kialakítanunk.

Sulyok Attila, Lipót vezetője sem indul el idén.
– Tizenhat év után átadom a helyet a fiatalabbaknak – mondta. – Az utóbbi évek sikerei a vizes élőhelyek rehabilitációja, az óvoda és a ravatalozó felújítása, valamint négy utca helyreállítása voltak. Az utak nem sok kívánnivalót hagynak maguk után.

Máriakálnok polgármestere, Széles Sándor indul idén ősszel.
– Az is eredmény, hogy egyáltalán működőképes maradt az önkormányzat az elmúlt ciklus során – állítja a polgármester. – A megszorítások ellenére elértünk néhány jelentős eredményt: befejeződött a Duna-ág rehabilitációja, kisebb felújításokat végeztünk intézményeink egy részén, és sikerült megtartanunk intézményeink működőképességét.
Gerháth Zoltán indul a választáson. Mecsér polgármestere eredményként a faluház teljes felújítását, a látványtó létrehozását, az új, vegyes funkciójú tűzoltószertár megépítését, a temetőbeli utakat és a sikeres pályázatokat említette.

Mosonszentmiklós vezetője, Varga László visszavonul hivatalából. „Nyugdíjas leszek hamarosan" – indokolta meg döntését. Utóbbi négy évének eredményei közé sorolja az illegális szemétlerakó hely megszüntetését, az óvodai és iskolai csoportlétszámok csökkentését, s a közterületek állapotának javítását. Évente egy-egy utat, idén kettőt újítottak fel, és elérték, hogy az önkormányzat stabilan működjön.

A mosonszolnoki Török Sándor vállalja a megmérettetést.
– Közös eredmény, amit elértünk – emeli ki a polgármester. – Átadtuk a sportcsarnokot, felújítottuk közintézményeink zömét, lezajlott az önkormányzati utak karbantartása. Gazdagítottuk civil kapcsolatainkat a német kitelepítettekkel és a felvidéki településekkel. Fontosnak tartottuk azt is, hogy előrelépéseket tegyünk a megújuló energia hasznosítása terén.

Zsoldos Ferenc, Püski elöljárója is ismét indul a választáson. A Nefelejcs út felújítását, a faluház teljes rekonstrukcióját és az iskola megtartását említette az elmúlt évek eredményeiként.

A rajkai Varga Kálmánnak ez volt az utolsó hivatali ciklusa.
– Huszonegy éve vagyok Rajka vezetője, elértem már a nyugdíjkorhatárt – indokolta meg döntését. – A legutóbbi években az útépítéseket és a Holt-Duna-ág rehabilitációját tartom a legnagyobb eredményeknek.
Kovács Péterné, Újrónafő vezetője is átadja helyét tizenkét év munkája után. Utóbbi éveinek büszkeségei az utcafelújítások és a mezőgazdasági út kiépítése. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a faluban megtartották az óvodát és az iskolát is – ez a legfontosabb egy kistelepülésen, állítja a polgármester asszony. Nevéhez köthető az ökumenikus templom is, melynek alapkövét augusztus huszadikán helyezték el.

– Eredmény az is, hogy egyáltalán létezünk – állítja Odor Ernő, Várbalog polgármestere, aki szintén indul idén ősszel. – Pályázatok útján két utat tudtunk felújítani, s ezt sikerként értékeljük, ám nagy fájdalmunk, hogy a falu iskolája Jánossomorjára került.

Böősy Imre, az ásványrárói polgármester azt üzente: indul ősszel. Többszöri megkeresésünk ellenére egyebet sajnos nem sikerült megtudnunk tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jóindulatú méhizom daganatokról

A méhben igen gyakran előforduló, nem rosszindulatú daganatot myomának (leiomyoma, fiboid) hívjuk. A méh falának különböző részeiről indulhat ki, általában izom- és kötőszövetből épül fel. Természetesen a fájdalom és a vérzészavar nem csupán myomával (méhizomdaganat) függhet össze. A korrekt diagnózis felállításában a tapintó kéz mellett szerepük van a különböző képalkotó eljárásoknak is. Tovább olvasom