Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A gondatlanság okozza a legtöbb bajt Avartqz helyett

Megye Tóth Gyula A tqzoltók idén már több mint százszor vonultak száraz fq vagy avar tüzéhez a megyében. Az ünnepi hosszú hétvége óta közel 30-szor riasztották őket ilyen tqzesethez a szabálytalan tqzgyújtások, a gépkocsiból kidobott cigarettacsikkek miatt.
A megye hivatásos és önkéntes tqzoltóinak szerencsére ez idáig komolyabb következményekkel járó avartqznél nem kellett beavatkozniuk, azonban így is százszor riasztották őket szárazfq- vagy avartqzhöz. Minden alkalommal vízsugárral és kéziszerszámokkal sikerült eloltaniuk a tüzet.
A napokban egyre

több riasztás
Az utóbbi napokban ugrásszerqen megnövekedett az ilyen tqzesetek száma, nagypéntektől közel 30 alkalommal kellett döntően száraz fq, avar, erdő aljnövényzetét oltani, gyakran több száz négyzetméter területen. A gyors és szakszerq oltásnak köszönhetően erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket sikerült megmenteni a lángoktól.
Tájékozódjunk!
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője, Pákai László százados elmondta lapunknak, ezeket a tüzeket döntően a szabálytalan tqzgyújtások, illetve a gépkocsiból kidobott cigarettacsikkek okozták. A százados felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy tqzgyújtás előtt tájékozódjanak településük polgármesteri hivatalában, hogy milyen feltételek mellett és mikor lehet a településen növényi hulladékot égetni.
El is kell oltani
Amennyiben a tüzelést a helyi rendelet lehetővé teszi, akkor is figyelembe kell venni, hogy avart és kerti hulladékot csak úgy lehet égetni, hogy az a környezetére tqz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Szabadban olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tüzet el lehet oltani, terjedését meg tudják akadályozni.
Védelmi sáv
Az avar- és kertihulladék-égetésnél a tüzet őrizetlenül hagyni tilos, veszély esetén, vagy ha a tqzre már nincs szükség, azt azonnal el kell oltani. A parázst és az izzó darabokat vízzel, földdel, kéziszerszámokkal el kell altatni. A fák védelmére legalább 6 méter széles, gaztól, avartól és kerti hulladéktól mentes sávot kell tartani a tqzrakás környezetében.
Vigyázzunk az erdőben!
Pákai László hangsúlyozta, a kirándulók az erdőkben csak a kijelölt tqzgyújtó helyeket használják, ezek elhagyása után pedig gondoskodjanak a tqz eloltásáról. A tqzesetek megelőzése érdekében a közúton és vasúton utazók égő cigarettát ne dobjanak ki a jármqvek ablakain.
Az árokparton, utak mentén, erdőkben okozott tüzek nemcsak a környezetet, hanem a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra érdemes lesz kukoricát termeszteni

Bár most különböző okok miatt éppen csökkenőben vannak a gabonaárak, a globális keresletnövekedés… Tovább olvasom