Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A GKI 4,4 százalékos növekedést vár

Trendváltásra van szükség az államháztartásban, a maastrichti kritériumok 2008-ra nehezen, de teljesíthetők, ehhez azonban az idén már a GDP 1,5 százalékát kitevő egyensúlyjavító intézkedésre van szükség – hangsúlyozta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke sajtótájékoztatón.
A GKI legfrissebb előrejelzésében azzal számol, hogy az idei államháztartási deficitcél nem teljesül, a hiány eléri a GDP 5,7 százalékát, az autópálya-építés költségvetési finanszírozása esetén pedig 6,8 százalék lehet. A GKI elnöke szerint minél előbb meg kell indítani a reformfolyamatot, amelynek elemei közül kiemelte az intézményrendszer átalakítását, a gázártámogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatását, az adókedvezmények csökkentését, illetve az adóbevételek növelését, például az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékra történő emelését.

A GKI prognózisa 2,6 százalékos inflációval, 4,4 százalékos GDP-növekedéssel és a beruházások 8 százalékos bővülésével számol az idei évre. Vértes András hangsúlyozta, hogy a reálbérek 4 százalékkal emelkedhetnek az idén, tehát a cserearányromlással korrigált, 3 százalékos GDP-növekedésnél gyorsabban, azaz nem az életszínvonal romlása az ára a reformfolyamot megindulásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az… Tovább olvasom