Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A géppark fele megújult Komáromban

Sikert ígérő az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, július 15-éig benyújtható gépbeszerzési konstrukció, amelynek révén a kisebb és nagyobb cégek egyaránt bővíthetik eszközparkjukat.

A Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél is régóta halogatott beruházások valósulhatnak meg. Összesen 500 millió forintnyi beruházásba vághattak bele az ÚMVP-nek köszönhetően. A társaság 4500 hektáron gazdálkodik, s egyáltalán nem mindegy, mire mennyi időt és energiát áldoznak – fejtette ki Sánta Balázs kontrollingvezető. Összesen hat traktort vásároltak, a legerősebb közülük 295 lóerős, kettő 220 lóerős, három kisebb teljesítményű. Két új kombájn is segíti ma már gazdálkodásukat. Az ÚMVP forrásaiból két munkagépszállító kocsi is üzembe állt a komáromi társaságnál, de különféle kiegészítő eszközöket is beszereztek. Két nagyobb talajművelő gép is munkába állhatott, egy 8 és egy 10 méteres munkaszélességű taggal, valamint költöttek még permetezőre, két ekére, s járműveik némelyikét GPS-berendezéssel szerelték fel.

A tervezhetőséget segíti az a hozammérő, amely alkalmas arra, hogy betakarítási térképet készítsen a területről, így juttatva fontos információkhoz a gazdálkodást végzőket a termésátlagok alakulásáról.

A munkagépek után idén már elkezdték a törlesztést a Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél. A kiírás feltételei között felsorolták, hogy 2009. október végére el kell számolni a támogatással – ez azonban már meg is történt. A jelentős mértékben megújult eszközparkban minden második traktor az uniós forrásnak köszönhetően beszerzett darab, a többit – régi MTZ-ket – még a szarvasmarha-tenyésztés egyes fázisaiban használják. Az ekék 50 százaléka szintúgy új, ezt óriási előrelépésként könyvelik el Komáromban. Összességében tehát teljesült az a cél, hogy szinte gyökeresen átszabják a munka menetét és minőségét a közösségi támogatásokkal.


Az ÚMVP gépbeszerzési pályázatából kapott összeghez a komáromi társaságnak az uniós gyakorlatnak megfelelően a gépbeszerzési kiadások 75 százalékát saját erőként, önrészként kellett biztosítania. A rendelkezésre álló összeghez képest tehát lényegesen többet voltak képesek fejlesztésre felhasználni, mint amennyire támogatás nélkül lehetőség adódott volna. A kontrollingvezető hozzátette: tervezik a folytatást is, ám annyi bizonyos, hogy a következő körben nem hasonló nagyságrendű megújulást tűznek ki célul. Sokkal inkább ˝tűzoltás˝ jelleggel cserélik le egyes gépeiket, így egy-egy berendezés vonulhat nyugállományba, s kerül helyére modern, nagyobb teherbírású eszköz.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból származó források ismét elérhetőek az agrárium szereplői számára. Gyorsan kell azonban cselekedniük azoknak, akik részesülni szeretnének a forrásokból, hiszen a kiírás értelmében nemcsak kérelmeiket kell benyújtaniuk a július 15-i határidőn belül, hanem az elszámolás is még ebben az esztendőben történik, méghozzá október 31-ig. Attól biztosan nem kell tartani, hogy nem lesz elég jelentkező, hiszen már az előző forduló zárásakor világos volt: nagy még az igény a mezőgazdasági vállalkozások körében a technológiai fejlesztést célzó uniós támogatásokra.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz riasztás - Lezárt utak

Több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat a szerda esti eső illetve a folyók áradása miatt. A… Tovább olvasom