Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A geofizika Puskás Öcsije Sopronban

A soproni geofizikusok a szakma sok kiválóságát fogadták már, Bengt Hultquist, a Nemzetközi prkutatási Továbbképzési Intézet (ISSI) vezetője minapi látogatása azonban még ezek sorában is kiemelkedő jelentőségű.
Bengt Hultquist svéd professzor annak a nemzetközi geomágneses és aeronómiai egyesületnek (az ún. IAGA-nak) a főtitkáraként járt Magyarországon, amely szervezet négyévenként sorra kerülő világkonferenciáját – Buenos Aires, Uppsala, Hanoi és Toulouse után – 2009-ben Sopronban fogja megtartani. E konferenciára a világ mintegy hetven országából legalább ezer résztvevőt várnak.
Az IAGA főtitkára az MTA geofizikai kutatóintézetében megismerkedett a szervezőbizottság tagjaival, bejárta a majdani helyszíneket (a Liszt-központ termein kívül a történelmi belváros jó néhány szóba jöhető termét is, hiszen ezen a konferencián kisebb csoportokban, egyszerre 10–12 előadóteremben várhatóan mintegy 600–700 eredmény megvitatása várható). Megállapította, hogy Sopron valóban ideális város az effajta tudományos konferenciák szervezésére: a soproni geofizikusok nemzetközi elismertsége és a nagycenki geofizikai obszervatórium jelentősége kellő szakmai vonzerőt jelentenek, a megtapasztalt lokálpatrióta együttműködés pedig ideális feltételeket teremthet ahhoz, hogy a soproni világkonferencia minden idők legsikeresebb ilyen rendezvénye legyen.
Bengt Hultqvist Budapesten Meskó Attilával, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárával is tárgyalt a 2009-es soproni rendezvényről, majd Budapest után a Balaton-régió természeti és kulturális kincseivel ismerkedett, hiszen a világkonferenciát követő kirándulás célállomása a Balaton-felvidék lesz.

Obszervatóriumot neveztek el róla

Bengt Hultqvist professzor a nemzetközi geofizikai év keretében 1957-ben alapított kirunai obszervatórium első vezetője. Kirunai intézetét – amely 1987-től a Svéd prfizikai Intézet nevet viseli – Európa egyik vezető űrkutatási intézményévé fejlesztette. Több űrkutatási projekt kiötlője, kezdeményezője. Nyugdíjazását követően a Nemzetközi prkutatási Továbbképzési Intézet (ISSI) vezetője lett. Számos magnetoszféra-fizikai könyvet írt. A svéd királyi érdemrend és a svéd akadémiai aranyérem, továbbá több nemzetközi kitüntetés (pl. az európai geofizikusok Hannes Alfvén-érmének) tulajdonosa. A világ második legészakabban fekvő csillagászati obszervatóriumát még életében elnevezték róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom