Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A GDP 3 százalékkal nő, a reálkeresetek csökkennek

Az idén a gazdaság lassuló, de legalább 3 százalékos növekedése mellett javulnak az egyensúlyi mutatók, az infláció az I. félévi 8 százalékról év végére 4 százalék körülire mérséklődik, miközben a reálkeresetek átlagosan 3,5 százalékkal csökkennek – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét nem elsősorban a hazai fogyasztás és beruházás dinamikája, hanem az európai konjunktúra és ahhoz kapcsolódóan a kivitel és a behozatal dinamikája közötti különbség határozza meg. Ezért a kiigazítási és reformprogram csak kisebb mértékben lassítja a magyar gazdasági növekedést – fűzik hozzá.

A GKI szerint a foglalkoztatás a költségvetési szférában 3-4 százalékkal, összességében viszont csak kissé csökken, a munkanélküliség 7,8-8 százalék körülire nő. Az üzleti szféra bérmagatartása valószínűleg a 2006. évihez igazodó lesz, folytatódik a 7 százalék körüli bruttó keresetnövekedés. A nettó keresetek – az egészségbiztosítási járulék emelése, az adókedvezmények szűkítése következtében – éves átlagban 3 százalékponttal kisebb mértékben emelkednek. Az szja-tábla módosítása differenciáltan hat. Végeredményben az üzleti szférában a reálkeresetek csak 1-2 százalékkal csökkennek az összeállítás szerint.

A költségvetési szektorban az összesített bértömeg nem emelkedik, de az egy főre eső bruttó kereset 2 százalékkal nő. Ezáltal számos munkavállaló nettó keresete éves átlagban csökken, a reálbér mérséklődése 6-8 százalék körüli, esetenként akár 10 százalékos lehet. Összességében a nemzetgazdasági reálkeresetek 3,5 százalékkal csökkennek, és ezzel a 2005. évi szintre esnek vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laurencz László:

– Becsülettel helytálltunk, minden dicséretet megérdemel a csapat. Tovább olvasom