Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A gazdasági tárca egyeztet a kisvasutakról

Az érintettekkel folytatott konzultáció után, várhatóan december első felében dönt a gazdasági tárca (GKM) 28 vasútvonal, illetve vonalszakasz sorsáról, arról, hogy indokolt-e rajtuk a közforgalmú személyszállítás további fenntartása állami finanszírozással, vagy célszerűbb átmeneti szüneteltetésük. Ezt Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára mondta az észak- és nyugat-dunántúli régióban érdekelt önkormányzati vezetőkkel és szolgáltatókkal folytatott eszmecserén tegnap Győrött.

Tájékoztatása szerint a MÁV Zrt. tavaly 156,4 millió utast szállított, míg a 24 Volán-társaság ennek háromszorosát. A két közlekedési mód forgalmi adatainak összevetése azért lényeges, mert a döntés során vizsgálják az utasforgalmi adatokat, továbbá azt, hogy milyen mértékben helyettesíthető egymással a közúti és a vasúti közlekedés. Szem előtt tartják továbbá a területfejlesztést: milyen szerepet játszik és játszhat az adott vasúti vonal. Figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat, s nem mellékesen azt is, hogy a különböző közlekedési módok mekkora költségvetési forrás biztosítását igénylik – mondta az államtitkár.
Észak- és Nyugat-Dunántúlon 9 mellékvonal, illetve vonalszakasz sorsáról kell döntést hozni. A megbeszélésen részt vett Volán-vállalatok képviselői egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy szükség esetén át tudják venni a forgalmat a vasúttól. Az egyeztetésen hozzászóló önkormányzati vezetők a vasútvonalak megőrzése és fejlesztése mellett foglaltak állást. Azzal érveltek, hogy figyelembe kell venni a térségi gazdaság fejlődését, a közigazgatás, az egészségügy átszervezését, továbbá a közutak állapotát. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom