Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A gazdák megbénították a 85-öst

A sertéstartók Csorna és Bábolna külterületén hétfőn félpályás útelzárással tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak, a drága takarmány és a szűkös állami támogatások miatt. A 85-ös főúton csak egy kisebb baleset volt.
Fennakadások a főúton: A 85-ös csornai kivezető szakaszán mintegy három kilométeren állták el a fél útpályát a sertéstenyésztő gazdák és a velük szimpatizálók.
Hétfőn a 85-ös főút csornai kivezető szakaszán mintegy három kilométeren állták el a fél útpályát a sertéstenyésztő gazdák, valamint a velük szimpatizálók reggel kilenc órától délután négyig. A demonstrálók az állami agrárpolitika ellen tiltakoztak, s szorgalmazták a támogatási rendszerek reformját. A gazdák nevében a szaktárcánál eljáró Fenyőházi Tibor megyei gazdaköri elnök nem tudott sok jó hírrel szolgálni. A demonstrálóknak elmondta, nemhogy az elmaradt támogatási pénzeket nem fizetik ki a termelőknek, de 2004-re se várjanak semmiféle többletet.

– Amennyiben nem látunk a hétfői demonstráció után sem érdemi beavatkozást az ágazat ügyeibe, úgy kénytelenek leszünk már nem demokratikus eszközökhöz nyúlni – jelentette ki Fenyőházi.
A demonstráción részt vevő Lengyel Oszkár szili gazdálkodó 170 hektár földön gazdálkodik családjával tizenkét éve. Száz anyakocát tartanak, az előző években 3000 disznót adtak le évente. „A kapuvári húsgyár miatt kialakult helyzetben sajnos az Alföldre kell szállíttatnunk a sertéseket. A mai nyomott árakon is közel tíz kiló színhúst adunk le disznónként ingyen a feldolgozóknak" – panaszolta a szili termelő. Szavai szerint, ha első osztályú sertést akar leadni, akkor bizony meg kell venni a drága tápot, így napjainkban már komoly ráfizetéssel dolgoznak.

Lengyel Oszkár szili sertéstenyésztő hangsúlyozta: „Eddig a minőséggel volt gondja a feldolgozóknak, most itt az első osztályú sertés, és ezért is megalázóan alacsony árat kapunk."

Nyúl László kapuvári termelő elmondta: hiába állítja elő a takarmányt is az állatainak, ha a sertésárak ilyen alacsonyak lesznek, nem sokáig bírja a versenyt. „Az EU-ban nagyobb támogatást kapnak a mezőgazdaságból élők, Magyarországon sajnos semmit nem kapunk, a politikusainknak fogalma sincs a mezőgazdaságról" – panaszkodott Nyúl László, s hozzátette: hónapokon belül mindenki feléli tartalékait. A kapuvári termelő teljes út- vagy határzárást is lehetségesnek tartana, a húsimport miatt is tiltakozva.

A Rábamenti Takarmány és Hústermelő Rt. vezetője, Erdős Ferenc szerint indokolt a demonstráció. Az alacsony felvásárlási árak miatt a nagyobb cégek is kénytelenek ingatlaneladásaikból fedezni a veszteségeket. Elmondása szerint a mai felvásárlási árak már a takarmányozás költségeit sem fedezik, az egyéb járulékokról nem is beszélve. „Éves szinten tizenegyezer disznót adunk le, így is csak a költségek háromnegyedét tudjuk fedezni, a maradékra hiteleket veszünk fel és eladjuk a vagyonunkat. Ha a kormánynak nem kell a mezőgazdasági termelő, akkor legalább a tisztességes kivonulás lehetőségét biztosítanák" – fogalmazott.

A demonstrálók a szaktárca illetékeseit és a megye országgyűlési képviselőit is hiányolták a helyszínről, mondván: legalább ilyenkor beszélhetnének a választóikkal.
A demonstrálók kérdéseivel megkerestük az agrárminisztériumot is, de többszöri érdeklődésünkre sem kaptunk érdemi választ.
A félpályás útlezárást a 85-ösön a közlekedők zöme megértéssel és türelemmel viselte, csak egy figyelmetlen autóvezető okozott koccanásos balesetet az útlezárás Győr felőli végén.

Kapcsolódó cikkek >>

Blokáddal fenyegetnek az állattartók (2003-01-30) >>
17 megyében zárták le az utakat a sertéstenyésztők (2003-05-14) >>
A sertéstenyésztők a kormánytól várnak segítséget (2003-04-24) >>
Drágulhat a hús (2002-06-12) >>
Megoldják a sertéstarók gondjait (2003-05-09) >>
Megvennék a gyárat a gazdák (2003-09-25) >>
Sertéstenyésztők követelései (2003-11-28) >>
Tanácstalan sertéstartók (2003-09-18) >>
Újabb megbeszélések a sertésválságról az útlezárások után (2003-05-15) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs felszámolás a Pannon-Víz ellen

Kifizette tartozását a Pannon-Víz rt., s a megyei bíróság visszavonta a szolgáltatócég… Tovább olvasom