Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A gazdák a földjüket akarják

Jó néhány indulatos gazda gyülekezett kedden a bősárkányi termelőszövetkezet irodája előtt. Döbrössy Csaba elnökre voltak mérgesek.
Egyelőre még békések
Bősárkányban forrnak az indulatok, a gazdák azt mondják: végleg elvesztették türelmüket. A vita természetesen a földek körül megy, a helyi téesz vezetője és a tulajdonosok nem értenek egyet. Pedig már szinte minden fórumhoz fordultak, hogy igazukat megtalálják, ám egyelőre sikertelenül. Ezért is gyülekeztek kedden délelőtt a Hanság Szövetkezet irodája előtt, hogy még egyszer, utoljára megpróbálják meggyőzni Döbrössy Csaba elnököt. Nem voltak eredményesek, s emiatt fordultak a nyilvánossághoz. Szószólójuk Dombi Sándor.
A földekre vonatkozó törvény még februárban jelent meg.

– Egy februárban megjelenő törvény szerint azok a tulajdonosok, akiknek osztatlan közösben van a földjük, ingyenesen kimérethetik birtokaikat – idézte fel a történteket Dombi Sándor. – Mi, akik most itt vagyunk, úgy vásároltunk földet eredeti tulajdonosától, hogy eredetileg az ő nevükben kértük a kimérést és birtokba adást, mivel az adásvétel hosszabb folyamat. A földek téeszhasználatban vannak, bérleti szerződés alapján. Miután megvettük a táblákat, a szerződés felbontásáról szóló nyilatkozatot a régi tulajdonosok elküldték a szövetkezetnek. A szerződés öt évre szól, de amennyiben azt az egyik fél kívánja, fel lehet mondani. Erre Döbrössy elnök azt válaszolta, hogy nem fogadja el a felbontást, noha azt a gazdasági év vége előtt fél évvel eljuttattuk hozzá.
Dombi Sándor szerint a vita azon van, hogy élnek-e még a bérleti szerződések vagy sem.

Az új tulajdonosok miután megvásárolták a földeket, a földhivataltól kérték azok kimérését. A hivatal – állításuk szerint – ezt nem tudta vállalni, mondván: törvény ugyan van, de anyagi fedezetük nincs rá. A bősárkányiaknak ez sem okozott problémát, saját zsebből, egy soproni földmérő céggel mérették ki a birtokot. A gazdák szerint akkor borult ki a tejföl, amikor a karók megjelentek a földek végén.
– Pár napon belül szinte mindannyiunk kimért földjén valamilyen szövetkezeti gép kezdett el dolgozni – folytatta Dombi Sándor. – Azóta már vetik is a kimért területeket. Többször jeleztük az elnöknek, hogy mi ezeket a táblákat birtokba vesszük, de az ajánlott leveleink felbontatlanul jöttek vissza ugyanúgy, mint azok, melyeket a jogászuknak küldtünk. Döbrössy Csaba utolsó verziója az – amivel időt szeretne nyerni –, hogy nem fogadja el a szerződés felbontását, tehát nekünk nincs mit keresnünk.

A gazdák azt mondják: ha nem kapják meg a szerintük jogos követelést és nem művelhetik földjüket, akkor ők sem engednek, nem riadnak vissza semmilyen eszköztől sem.
Döbrössy Csaba, a Hanság Szövetkezet elnökének véleménye szerint már a földkimérés sem volt szabályos, mivel ahhoz az osztatlan közös ingatlan valamennyi tulajdonosának hozzá kell járulni. De a szerződések felbontásának jogosságát sem ismeri el a szövetkezeti vezető.
– A bérleti szerződések időtartama minimum öt évre szól, vagyis a mi esetünkben 2004-ben járnak le – mondta az elnök. – Ezután van joguk ahhoz, hogy a gazdasági év végén felbontsák a megállapodást.
Döbrössy Csaba szerint nem igaz, hogy csak a földkimérés után kezdték el művelni a területeket.
– Folyamatosan dolgoztunk, szántottunk a földeken, de természetesen nem mindegy, hogy milyen sorrendben. Ez attól függ, hogy milyen nehéz a talaj – reagált a vádra. – A szövetkezet 800 hektáron gazdálkodik, nem mondhatnám, hogy kiváló földeken. Működésünkre nagyon rossz hatással lenne, ha most 200 hektárt elvonnának tőlünk.

A bősárkányi gazdák problémájukkal már megkeresték Áder János és Papp József országgyűlési képviselőket, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, de érdemi választ és intézkedést sehonnan nem kaptak. A szaktárca illetékese például válaszlevelében türelemre intette őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online játékok

Tovább olvasom