Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

A gazdagréti őstermelői piac országos minta lehet

A kistermelői áruk helyi, lakótelepi értékesítésének ötletét Király Nóra XI. kerületi önkormányzati képviselő vetette fel, és valósította meg Gazdagréten.

Belátható időn belül a helyi piacok fejlesztésére az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében forrásokra lehet majd pályázni annak érdekében, hogy a helyben vagy a kistérségben megtermelt áru mielőbb a helyi közösségekhez juthasson el közvetítők nélkül - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, amikor bemutatták az újságíróknak a gazdagréti őstermelői piacot. A kistermelői áruk helyi, lakótelepi értékesítésének ötletét Király Nóra XI. kerületi önkormányzati képviselő vetette fel, és valósította meg Gazdagréten.

A múlt év decemberében indított kezdeményezést felkarolta Szederkényi Károly, a gazdagréti Szent Angyalok templom plébánosa, aki helyet adott a piacnak a templomkertben. A szombatonkénti őstermelői piacon először még csak két árus kínálta portékáit, most már azonban húszan vannak, akik szombatonként a gazdagréti lakótelepen élőket friss áruval látják el. A siker nyomán március elején Kelenvölgyben nyílt hasonló piac, április 9-én pedig az őrmezői lakótelepen is megkezdi működését az őstermelői árukat kínáló piac. A kezdeményezéseket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatásával hozták létre.

Hoffmann Tamás, a fővárosi kerület polgármestere szerint a kezdeményezés azért lehet sikeres, mert olyan árukat kínálnak az őstermelők a helyieknek, amelyekért gyakran igen sokat kellene utazniuk, vagy a környéken egyáltalán nem is kaphatók. Ezért Kelenföldön és Albertfalván is terveznek őstermelői árusítást. Ángyán József az MTI-nek elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a kezdeményezést, a helyi piacok fejlesztésére az ÚMVP forrásaiból mintegy 5 milliárd forintot kívánnak fordítani. Hozzátette: az áru útját le kell rövidíteni a termelő és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentősen megdrágítja annak árát. Emellett az élelmiszerkereskedelem megszervezését úgy célszerű elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el, és csak a többletet szállítsák távolabbra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészségi vizsgálat a hevesi megyegyűlés korábbi vezetésével szemben

A jövőben a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy történt-e jelentős vagyoni hátrányt okozó… Tovább olvasom