Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A gazdagok az Adrián hajóznak

Győr-Moson-Sopron - A kormány ingatlanadó-tervezete úgy tűnik, egyre inkább vagyonadóvá szélesedik, s fizetni kellene a jachtok és magánrepülőgépek után is. Győr-Moson-Sopron megyében nem sok vagyonadót szednének be a vízi és légi járművek után, ha az ötletrohamok törvénybe torkollnának.


A megyei folyók és tavak mélysége nem igazán kedvez a komolyabb vízi járműveknek. Ezzel magyarázható, hogy sem a győri Yacht Klub, sem pedig a Fertő Tavi Vitorlásklub nem tud igazán olyan hajót felvonultatni, ami a közvélemény szemében jacht lenne: olyan ötvenmilliós úszó jármű, amelyen szuperkonyhában főznek, légkondicionáló hűti a nappalit, LCD-tv van benne, a hálóban kényelmesen elfér a franciaágy. Az ilyen magyar tulajdonú jachtok látványáért az Adriára kell menni – hívták fel a figyelmet névtelenséget kérő szakértők.

A Kisalföldnek  nyilatkozó   szakértők elmondták azt is, hogy  a negyvenmillió forintnál kezdődő és a csillagos égig is elmenő árú magyar jachtok az adóhivatal előtt homályban maradnak, mivel nem magyar felségjel alatt hajóznak. Gazdag magyarok vagy  horvát céget  csináltak – s annak tulajdona a hajó –, vagy pedig horvát üzlettárssal álltak össze, ezért láthatatlan a hajó a magyar hatóságok előtt. 

Győrben a Mosoni-Dunán, illetve Sopronnál a Fertő tavon az Adriai-tengerhez képest szinte szegényes a hajókínálat. Nem a pénzhiány, sokkal inkább a vízmélység miatt. A győri Jacht Klub egyik tulajdonosa, Farkas Szilárd a Kisalföld kérdésére elmondta, Győrnél a Mosoni-Dunán hozzávetőlegesen harminc vízi jármű parkol, értékük 2 és 7 millió forint között mozog. Ezeket jóindulattal sem lehet jachtnak nevezni, sokkal inkább kishajók és motorcsónakok.

A Fertőn hozzávetőlegesen 50–60 vízi jármű közlekedik magyar felségjellel. Egy jelentős részük sporthajó, az értékesebbek döntő része is tízmillió forint alatti. Ifj. Schneider István, a Fertő Tavi Vitorlásszövetség elnöke kérdésünkre azt mondta, mindössze néhány olyan hajó van, aminek értéke sokkal közelebb van a húszmillió forinthoz, mint a tízhez.

Mosoni-Duna: Az alacsony vízállás miatt itt nincsenek drága jachtok, a Balatonon és az Adrián azonban sok győri hódol drága szenvedélyének. Fotó: Krizsán Csaba
Mosoni-Duna: Az alacsony vízállás miatt itt nincsenek drága jachtok, a Balatonon és az Adrián azonban sok győri hódol drága szenvedélyének. Fotó: Krizsán Csaba

Az Adria és a Fertő között találjuk a Balatont. Névtelenséget kérő szakértőink szerint szépszámú olyan Győr-Moson-Sopron megyei polgár van, akinek tíz- és harmincmillió forint közötti jachtja valamelyik balatoni kikötőben parkol és onnan indul ki a tóra. 

Hogy pontosan mekkora a balatoni hajótulajdonosok megyei száma, legalább annyira megbecsülhetet- len, mint az, hányan vá- sároltak jachtot az Adrián.

Két balatoni jachtklubnál is érdeklődtünk, győriekre vonatkozó kérdésünkre azonban nem válaszoltak, s diplomatikusan azt mondták: ügyfeleiket nem városok és megyék szerint tartják nyilván. Az egyik északi parti jachtklub munkatársától azonban megtudtuk, szikrázna a szemünk, ha lemennénk, mert állnak ott százmillió forintos kis úszó paloták.

Farkas Szilárd szerint, ha az ingatlanokat megadóztatják, akkor elvileg a jachtadó ellen sem lehet kifogást emelni. Ifj. Schneider István azt sajnálná, ha az úgynevezett jachtadó kárvallottjai azok lennének, akik sportolási céllal vásároltak vízi járművet.

A hajóknál lényegesen szerényebb a megyei repülőgép-tulajdonosok száma. A péri hangárban, úgy tudjuk, körülbelül öt olyan kisgép áll, amely magántulajdonban, igaz, cég nevén szerepel. Ennél is rosszabb a helyzet Fertőszentmiklóson. Az ottani kisrepülőtéren a körülbelül negyven gépből mindössze néhány olyan jármű található, amely magyar tulajdonban van, a többi kivétel nélkül osztrák – tudtuk meg Hajner Gyula repülésirányítótól. Kisrepülőt már egy középkategóriás autó áráért kapni lehet. A határ persze itt is a csillagos ég. Az ár függ a gép életkorától, teljesítményétől és a szállítható utasok számától.

Olvasóink írták

  • 2. Domestic 2009. május 16. 14:08
    „...viszont a szegények meg húzzák meg a nadrágszíjat!
    Ezt mi tettük ilyenné! Ez a mi gazdaságunk, ez a mi országunk, ez a mi kapitalizmusunk! Mi csináltuk, mi szavaztuk meg, mi tűrtük, hogy ilyen legyen.
    Ne irígykedj, ne hibáztass másokat! Én tehetek róla és TE és Ti!”
  • 1. Truder 2009. május 15. 17:21
    „Pontatlan a cím.Nem az Adrián hajóznak,hanem ott tartják a hajóikat...Mert hajózni (bérelni,stb..)nem csak gazdagsági kérdés,azt szerényebben is lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes motorvizsga nyár előtt

Győr-Moson-Sopron - A megyében bekövetkezett 859 személyi sérüléssel járó közlekedési balesetből… Tovább olvasom