Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A gabonaégetés is eszköz lehet

Kifogástalan liszt pereg ki a szerdán átadott csornai malom automatizált szitarendszerén. Ez jó hír a gazdáknak.

Kifogástalan liszt pereg ki a szerdán átadott csornai malom automatizált szitarendszerén. Ez jó hír a gazdáknak. Ám az semmiképpen, hogy a gabonafelesleg eltüntetésére egyre többször szóba kerül az erőművi égetés is. Ez technikailag máris megoldható. Búzából 1,5 millió, kukoricából 2 millió tonna elhelyezése ugyanis bizonytalan.

Tavaly az utóbbi tizenöt év legjobb termését takarították be a gazdák. Hét-nyolcmillió tonnával termett több, mint 2003- ban. Búzából 6, kukoricából 8,5 millió tonna került az ilyen-olyan tárolókba. Idén hasonlóak – szomorúan biztatóak! – a kilátások, s nemigen lesz hová tenni a szemet. Nagy gond ez a termelőknek, bár az agrártárca folyamatosan azt kommunikálja, hogy lesz helye az új termésnek, s elegendőek a hazai intervenciós lehetőségek.

– Elvileg elegendő a tárolókapacitás a búza aratásakor, ám gyakorlatilag mégsem – véli Csordás S. Tibor, a Pannonmill Rt. vezérigazgatója.
Csordás S. Tibor, a Pannonmill Rt. vezérigazgatója szerint akinek a raktárjában van szabad hely, az sem adja azt oda más gabonájának, hiszen akkor nem tud majd mit csinálni három hónap múlva a kukoricájával.

A vezérigazgató úgy véli: a folyamatos hazai gabonafelesleget csak úgy lehetne „eltüntetni", ha a hazai felhasználást ideiglenesen növelni lehetne. Ugyanis a legjobb esetben is havi 200–300 ezer tonna szem hagyhatja el nyugat felé az országot. A hazai felhasználás viszont nem kizárólag a malmi őrlést és takarmánygyártást jelenti. Szóba jöhet a bioetanol- és a biogáz-előállítás, valamint – furcsa bár, de – a gabona elégetése. Mindhárom eset a gabona energiára történő átalakítását jelenti.
– Az elmúlt évben gyakorlattá vált erőműveinkben az őrlés melléktermékének, a korpának az égetése.

Ez Ausztriá- ban is működik. Nem kizárt, hogy idén a minőséghibás gabona is erre a sorsra jut. A kérdés csak az, hány százezer tonna szem kerül tűzre, ha nem tudjuk tárolni – fogalmazott a szakember, s hozzátette: mivel a bioetanol- és a biogázgyártás ennyire gyorsan nem valósítható meg, ezért nekünk idén nem marad más lehetőségünk, mint sürgősen megtalálni az exportálás legjobb lehetőségeit, hiszen tudjuk, hogy az Ibériai-félszigeten nagy szárazság van, az EU-n belül az értékesítés pedig szigorúan szabályozott.

A Kisalföld információi szerint a gyöngyös-visontai Mátrai Erőmű Rt. technikailag felkészült a gabonaégetésre. Érdeklődésünkre Temesvári Gyula osztályvezető megerősítette: úgynevezett együttégetéses technológiával, lignittel fűtenek. Ehhez keverhető szerves anyag s biomassza. Legutóbb itt tüzelték el a szennyezett pirospaprikát is. Az osztályvezető kijelentette: bár technikailag képesek rá, gabonát még sohasem égettek. Ám volt arról szó, hogy az ÁNTSZ által megsemmisítendőnek szánt, gombafertőzött szemet tesznek a kazánokba, de ez tudomása szerint elmaradt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok érkeznek

Labdarúgás

Érdekes mérkőzés helyszíne lesz július 3-án Sopronhorpács. A helyi… Tovább olvasom