Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A fülke (Phone Booth)

Mit csinál az ember, ha a közelében csengeni kezd egy nyilvános telefon? Továbbmegy, tudván, hogy úgysem őt keresik? Vagy a kíváncsiságának engedve felemeli a kagylót? Stu Shepherd, a rámenős médiatanácsadó ez utóbbit választja, és a következő pillanatban egy ördögi játszma kellős közepén találja magát.
rendező:
Joel Schumacher
forgatókönyvíró: Larry Cohen
operatőr: Matthew Libatique
jelmeztervező: Daniel Orlandi
producer: Gil Netter, David Zucker
látványtervező: Andrew Laws

szereplő(k):
Colin Farrell (Stuart Shepard)
Kiefer Sutherland (A telefonáló)
Forest Whitaker (Ramey)
Radha Mitchell (Stuart)
Richard T. Jones (Jona)
Tia Texada
Maile Flanagan
Katie Holmes (Pamela McFadden)

A film sztorija

Mit csinál az ember, ha a közelében csengeni kezd egy nyilvános telefon? Továbbmegy, tudván, hogy úgysem őt keresik? Vagy a kíváncsiságának engedve felemeli a kagylót? Stu Shepherd, a rámenős médiatanácsadó ez utóbbit választja, és a következő pillanatban egy ördögi játszma kellős közepén találja magát. "Ne tedd le - mondja egy hang a telefonban -, mert meghalsz."

Stu először ugratásnak véli a dolgot, ám a telefonáló gyorsan meggyőzi szándékai komolyságáról: titkos leshelyén meghúzza a ravaszt, és Stutól nem messze egy járókelő holtan zuhan a földre. A környéket pillanatokon belül megszállja a rendőrség, és a fülkét mesterlövészek veszik körül, akik fegyveres bűnözőnek hiszik Stut.
Megérkezik a tévé, befut Stu felesége, Kelly, és egyik csinos ügyfele, Pamela, akivel Stu épp félrelépni készült - és egyikük sem sejti, hogy a távcsöves puskával felszerelkezett orvlövész az egyik ablakból folyamatosan szemmel tartja őket. A délután folyamán az egész életét végighazudozó, egocentrikus Stu különös morális átalakuláson megy keresztül. Érzelmileg lemeztelenedik a gyilkossal folytatott telefonbeszélgetés során. Hazugságai, kis simlisségei semmivé foszlanak: le kell ásnia lelke legmélyére, hogy megtalálja azt az erőt, amellyel legyőzheti a gyilkost, és a maga javára fordíthatja ezt a tébolyult játékot. www.port.hu

Kritikák

Bérczessy Gergely, Port.hu


"Talányos darab. Igen könnyen "el lehet menni mellette": vagy magával ragad az első pillanattól, vagy közel másfél órányi tömény unalom lesz belőle. Be kell vallanom, hogy magam inkább ez utóbbit éltem át; csak később kezdtem el tanakodni a filmen. A stáb minden tagját gyötrően nehéz feladat elé állítja egy ilyen szűk térre szabott film. Kétségeimet (unalmamat?) vélhetően az okozta, hogy a forgatás során hiányzott az alkotók közti "kegyelem", harmónia. Ennek hiányában azonban A fülke sajnos némely pillanatában érthetetlenül szétesik, jelentés nélküli, szétunt kliséket felvonultatva orrturkászós közhelyeket vesézget. Hiába (tényleg!) kiváló Colin Farrell, Forest Whitaker hiába hozza megunhatatlan karakterét, mert az egyik "főbűnös", a klipkészítésen cseperedett operatőr (Matthew Libatique) csapnivaló. A vásznon minden lelepleződik: slendrián, a forgatókönyvhöz kapocsolódó bármi eredetiséget nélkülöző rutinmunkát végzett. Ehhez a darabhoz egy igazi mester kellett volna!"
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43. Piaci integrációs formák - 1. preferenciális övezet

Tovább olvasom