Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A fülakupunktúrás kezelés személyre szabott

Fülakupunktúra segítségével is ki lehet gyógyulni szenvedélybetegségekből – alkoholfogyasztástól kezdve a droghasználaton át a dohányzásig és a túlzott evéskényszerig. Öt olyan pont található a fülben, melyek speciális tűvel ingerelve elősegítik a leszokást, megszüntetve a függést.
Az akupunktúrás pontok létezését a tudomány is igazolta. Fotó: Schmidt Andrea
A fülben található több mint kétszáz akupunktúrás pont mindegyike más-más szervvel, szervekkel áll összefüggésben, s hasznosítható azok gyógyításában. A szenvedélybetegségek leküzdésében öt pont használható, speciális tűk segítségével – mondja Mészáros Edina, szegedi fülakupunktúrás addiktológus.

Mi ez az öt pont? Az egyik az úgynevezett mesterpont, mely feszültségoldó és fájdalomcsillapító hatású. Azért nagyon fontos a szenvedélybetegségekről való leszokás során, mert ha az ember abbahagyja a különböző, káros szerek alkalmazását, akkor feszültség, szorongás léphet föl nála, akár pánikbetegségig fokozódva. Ezeket a tüneteket nagyszerűen el lehet mulasztani a „mesterpont" ingerlésével. Hasonló a hatása – túl azon, hogy értágító hatása is van – az úgynevezett szimpatikus idegrendszerrel kapcsolatban álló pontnak is. Szintre észre sem veszi a beteg, s lám, hetek óta felé sem néz a függőségokozónak.

Haladjunk tovább! A másik három pont – a máj-, vese- és a tüdőpont – már a szó szoros értelmében vett méregtelenítést segíti elő. E pontok ingerlése következtében az említett szervekből eltávoznak a káros anyagok. Ugyanakkor – s ez plusz „jótékony mellékhatása" az akupunktúrának – májpont ingerlése például különböző szem- és izomproblémákat is csökkenti, s az emésztőrendszerre is jól hat. A vesepont akupunktúrás kezelése fog- és fogínyproblémákkal kapcsolatban is kifejt jótékony hatást. A tüdőpont ingerlése bőr-, s ugyancsak emésztési rendellenességek esetén is használ. Gyakran előfordul tehát: a rászoruló eredetileg valamilyen szenvedélybetegségből akar kigyógyulni az akupunktúrás addiktológus segítségével, és, túl azon, hogy teljesül a fő cél, egyéb egészségügyi gondjai is megszűnnek.

Ember a fülben

A fülkagylóban lévő, egymással összekötött pontok határolta terület mintha fordított testhelyzetű magzatra, csöppnyi emberkére, úgynevezett homonkuluszra emlékeztetne – mondja Mészáros Edina. A homonkulusz egyes pontjain történő tűszúrások olyan akupunktúrás hatást váltanak ki, mintha a test megfelelő pontjait érték volna.

A kezelés mindig személyre szabott. Egy átlagkúra hathetes: az első két hét során naponta érdemes járni akupunktúrára, a második két hétben heti háromszor, a harmadik két hétben heti kétszer. Egy-egy alkalommal a tű 15-45 percig van a fülben; hogy kinél meddig, ezt a gyógyító dönti el, a rászoruló állapotától függően. Apró, alig néhány milliméteres tűk is léteznek, ezek beragaszthatók az akupunktúrás pontba, és haza is mehet velük a beteg. Ezeknek főként a kezelés hatásának fenntartásában lehet szerepe. A tűk apró, szintén beragasztható fémgolyócskákkal is helyettesíthetők, például vérzékenység esetén.

Figyelem! Az orvosi kezelést az akupunktúra nem helyettesíti, viszont ragyogóan kiegészítheti, még eredményesebbé téve hatását. De az is előfordulhat, hogy a betegnek nem is kell orvoshoz fordulnia, az akupunktúra önmagában is segít. Egy bizonyos: komoly elhatározás nélkül – mint semmi más sem – az akupunktúra sem hat. Viszont annál inkább megkönnyíti az elhatározás betartását a rászoruló számára. Már az első kezeléseknek is észrevehető a hatása.


Ki lehet gyógyító?

Fülakupunktúrás addiktológiával az foglalkozhat, aki az Egészségügyi Továbbképző Intézetnél (ETI) ebből szakvizsgát tett. E szakvizsgához – mely az említett öt pont kezelésére ad jogosítványt – előzetesen le kell vizsgázni egészségügyi, illetve természetgyógyászati ismeretekből. Aki sikeresen letette a szakvizsgát, az ETI-nél oklevelet kap, és fülakupunktúrás működési engedély igényelhet. Ez ahhoz is szükséges, hogy a működést a területileg illetékes ÁNTSZ engedélyezze. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom