Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A franciák vétójára számíthat az új uniós vámtarifa-javaslat

Több oldalról is elégedetlenséget keltett az EU új mezőgazdasági vámtarifa-javaslata. A francia gazdák legnagyobb szervezete egyenesen provokációnak minősítette az elképzelést.
Az afrikai államok képviselői szerint "igen alacsony szintű ambíciót" tükröz Európai Unió pénteki javaslata az átlagos mezőgazdasági vámtarifák 46 százalékos csökkentésére, amivel frontáttörést akar elérni a világkereskedelmi tárgyalásokon. Az amerikaiaknak a korábbi - nagyobb csökkentést kilátásba helyező - technikai jellegű javaslatával egyenértékűt vártak az afrikaiak az EU-tól.

A francia gazdák legnagyobb szövetsége egyenesen provokációnak minősítette az uniós elképzelést és azt javasolta a francia kormánynak, hogy vétózza meg, ha a brüsszeli bizottság azon nem módosít. A francia kormány csütörtökön még azt közölte: minden olyan világkereskedelmi megállapodással szemben fog vétót emelni, amely túlságosan messzire megy a mezőgazdasági engedmények terén.

Az EU képviselője kijelentette, hogy hajlandóak 60 százalékkal mérsékelni a legmagasabb mezőgazdasági vámokat, és eltörölni a mezőgazdasági támogatások egészét, amennyiben kereskedelmi partnerei hasonló lépéseket hoznak a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) decemberi értekezletén. Az unió a javasolt vámtarifa mérsékléshez nem jelölt meg határidőket.

Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa a szabadkereskedelmet torzító szubvenciók leépítéséről, a vámok leszállításáról tett javaslatot "nagy mértékűnek, lényegesnek, reálisnak" minősítette akkor első nyilatkozataiban, később, az International Herald Tribune című lapban megjelent értékelése szerint azonban a biztos már azt írta, hogy a javaslat csak a kiindulási alap a kereskedelmi tárgyalásokon a megoldáshoz.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: Öt gól Csornán

Tovább olvasom