Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A francia kormány a magyar jogszabály módosítását kéri

Franciaország azt szeretné, hogy "módosítsák" az új magyar médiatörvényt - jelentette ki kedden a francia kormány szóvivője, aki a France Inter rádiónak adott nyilatkozatában az AFP hírügynökség ismertetése szerint azt is mondta, hogy a törvény szövege, amelyet már mások is bíráltak az Európai Unióban, "a sajtószabadság súlyos csorbulását" jelenti.
Francois Baroin rádiónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy "a Magyarországon kialakított eszközrendszer igen látványos (...) a sajtószabadság mélyreható megváltoztatását jelenti, és nyilvánvalóan tagadhatatlan, hogy Franciaország - az unió más országaihoz hasonlóan - azt szeretné, hogy ezt a szöveget módosítsák".

Ez a törvény "nem összeegyeztethető annak a sajtószabadság-eszmének az alkalmazásával, amelyet az európai szerződések mindegyike érvényesnek tekint" - tette hozzá Baroin.

"A francia álláspontnak, amelynek a kormány nevében ma hangot adok, (és) valamennyi európai uniós tagállam álláspontjának kellően határozottnak kell lennie politikai és diplomáciai téren ahhoz, hogy a magyar kormány uniós elnöksége nyugodtabb lehessen ennek a szövegnek a zárójelbe tételével" - mondta a kormányszóvivő, a napokban kezdetét vett magyar uniós elnökség kapcsán.

A január 1-jén életbe lépett új magyar törvény - mint az AFP írja - 730 ezer euróig terjedő büntetés kiszabását irányozza elő a rádió- és televíziós csatornákra "a közérdek, a közrend és az közerkölcs veszélyeztetése" vagy "elfogult tájékoztatás" esetén, anélkül, hogy világosan meghatározná, mit kell ezen érteni.

A jogszabály azt is lehetővé teszi az új médiahatóság számára, hogy forrásaik kiadására kényszerítse az újságírókat a nemzetbiztonságot érintő kérdésekben.

Az Európai Bizottság hétfőn "kétségeit" fejezte ki a magyar törvény ügyében, egyebek közt a médiahatóság függetlenségével kapcsolatban, s részletes tájékoztatást kért Budapesttől - írta a francia hírügynökség.

Olvasóink írták

 • 17. Pofátlan 2011. január 06. 14:28
  „meir!
  A francia elnök a ti emberetek.
  Anyja zsidó, így tehát az izraeli vallási törvények szerint ő is zsidónak minősül.
  Nicolas Sarközi de Nagy-Bocsko, vagyis Nagy-bocskói nemes Sárközy Miklós nem is hangoztatja hogy magyar származású. De az anyja révén való származását annál inkább”
 • 16. elemér 2011. január 05. 17:45
  „Megjósolom neked meir, hogy 2012-ben a francia elnök ki lessz. Dominique Strauss-Kahn.

  - Mi a különbség a gazdag és a szegény zsidó között?
  - ???
  - A szegény zsidó saját maga mossa a Mercedes-ét.”
 • 15. Pofátlan 2011. január 05. 17:42
  „meir!
  Tudom hogy egységesen a francia államnyelven oktatnak Franciaországban, ezzel nem mondtál újat.
  De ahogy ti rasszisták vagytok a palesztinokkal, úgy a franciák is rasszisták a nemzeti kissebbségeikkel szemben.
  Különben Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsko elnököt se szeretik, a legtöbb francia nem is tudta hogy magyar származású.”
 • 14. meir 2011. január 05. 14:36
  „Elemer!!
  csak pofara ne ess a 2012-es valasztasok utan!!”
 • 13. meir 2011. január 05. 14:35
  „10-es!
  <moderálva>
  na latod most megint irtal egy boduletesen nagy baromsagot!!
  NEM tiltjak,es NEM gatoljak sehol sem az ANYANYELVU oktatast a Franciaknal!!
  sem Bask-foldon,sem Bretagne-ban,sem Corsica-n,sem Tahiti-n,stb-stb!!!”
 • 12. elemér 2011. január 05. 01:45
  „Pont azért van hozzá közük, mert történelmileg liberálissak zsidók és muzulmánokkal. Sarko ott már sokra nemviszi.”
 • 11. pancser 2011. január 04. 19:30
  „Sarko elnök rövid úton hazavágta a nem "francia" módon élőket! Saját szememmel láttam milyen keményen nyúlnak például az arabokhoz szükség esetén. Egy magyar rendőr még nem képes olyan kemény és határozott mozdulatokra, legfeljebb a kommandósok mint azt a francia rendőröktől láttam!”
 • 10. Pofátlan 2011. január 04. 18:52
  „Volt szerencsém egy évet Franciaországban dolgozni. A csendőrök csak úgy verték a cigányokat az utcán.
  Semmi sem igaz a Szabadság,Egyenlőség,Testvériség szlogenjükből. Minden idegent utálnak. Az Elszászban élő másfél milliós német kissebbség csak idegen nyelvként tanulhatja a német nyelvet az iskolákban, ennyit a francia "egyenlőségről". A breton nyelv már csaknem ki van halva, annyira tiltják, de a dél franciaországi olasz, katalán, baszk kissebbségek nyelvhasználatát is akadályozzák minden eszközzel a Francia hatóságok. Akkor Franciaország nem rasszista állam?
  És még van nekik pofájuk kioktatni Magyarországot?”
 • 9. Julianusz 2011. január 04. 18:34
  „Mi a büdös jó franc közük van hozzá!!!! Mo is körbeüvöltötte a világot, hogy a Fr kitoloncolták a cigányokat???? Söpörjön mindenki a saját háza előtt. Van elég mocsok minden országban.”
 • 8. elemér 2011. január 04. 17:16
  „Sziklay Andor azok közé tartozott, aki tisztában volt a Trianoni és Párizsi békeszerzödéssel. Csodálkozott azon hogy Mo.-n honnan meritették ezt az oltári butasdágot, amit ott terjesztenek. Lezárult a Trianoni békeszerzödés. Az USA azt hivatalossan soha nem ismerte el. Sziklay pedig az USA nagykövete volt Belgrádban 56-ban és utána az NSZK-ban. Magyarul, Angolul és Németül otthol volt. Sziklay az Amerikai Magyar Népszava szerkesztöje volt.”
 • 7. LordByron 2011. január 04. 15:54
  „5.
  Teljesen igazad van, csak az a probléma, és ezt sokan nem tudják, hogy a trianoni békediktátum már nincs érvényben. A II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés felülírta, így tehát most az van érvényben.
  Viszont azt nem értem, hogy miért kell minden országnak belepofáznia abba, hogy itt mi történik. Ha történetesen a kormány kikiáltaná a népköztársaságot, abba sem lenne senki másnak beleszólása, csak a választóknak. És sok sikert a kormánynak, hogy álljanak ki minden intézkedésük mellett.”
 • 6. Cloeon_dipterum 2011. január 04. 15:41
  „Gabmaster!
  Valóban így kéne, hogy legyen.”
 • 5. gabmaster 2011. január 04. 15:39
  „Én meg azt kérném a franciáktól hogy vizsgálják meg a trianoni békediktátumot és legyenek szívesek visszavonni.”
 • 4. elemér 2011. január 04. 15:16
  „Multik és a bankok plusz az ellenzék idáig is ellenzik a kormányt. Minek kellet egy uj fegyvert adni a kezükbe ? UK, Germany és Luxembourg is hivatalossan ellenzi. EU alelnök Neelie Kroes levélben kéri a részleteket, mert ez a törvény zavaros. Egyetlen hivatalos magyarázat idáig hogy máshol is használlnak végrehajtókat akik nem teljessen függetlenek. (BBC) Ez szerintem nagyon gyenge védekezés vagy okoskodás.”
 • 3. rick_ 2011. január 04. 15:10
  „Kérem a franciákat, hogy tiltsák be az autógyújtogatásokat.
  Tiszta kellemetlen Párizsban sétálgatni a sok felgyújtott autó miatt...”
 • 2. elemér 2011. január 04. 14:49
  „Az hogy feleslegessen jártassák a szájukat szerintem egy kis tulzás.”
 • 1. Cloeon_dipterum 2011. január 04. 14:32
  „Azt elfelejtik hozzátenni, hogy minden országban létezik médiatörvény, vagy annak valamilyen más néven futó változata. Ez nem magyar találmány.
  Egyébként egyik ország sem avatkozhat bele a másik belügyeibe, így a franciák is feleslegesen jártatják a szájukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: márciusra napolták a pereket

A felperesek megrendülten beszéltek az iszapkatasztrófáról, a Magyar Alumínium Termelő és… Tovább olvasom